De ce imi place Coco Chanel?




Coco Chanel(1883-1971) este una din personalităţile feminine pe care le îndrăgesc mult, iar ideea pentru acest post a pornit de la cartea Aurorei Liiceanu-Patru femei,patru poveşti.

Cartea este foarte interesantă,bine organizată şi documentată, cele patru femei prezentate în paginile sale sunt:Coco Chanel,Liza Bagreana-poetă,Cecilia Cuţescu-Storck-pictoriţă, Lee Miller-fotograf.

Încă de la început autoarea îşi motivează alegerea astfel:"Trei lucruri îşi doresc oamenii:putere,bani şi iubire.Acestea nu se exclud între ele,se determină reciproc.Ce le leagă deci pe aceste femei? Răspunsul pare să fie înverşunarea cu care caută să-şi îndeplinească dorinţele,ambiţiile,înverşunarea care nu-şi găseşte nicioadată liniştea."

"Trei au avut studii, toate au umblat în medii culturale, doar despre una s-a făcut filme.Toate au trăit în aceeaşi epocă, toate au avut îndrăzneală, iar îndrăzneala naşte, implicit erori."

Tocmai această îndrăzneală îmi place la Coco Chanel(Gabrielle Bonheur), femeia care şi-a dorit independenţă, pentru acest lucru având nevoie de banii ei, nu de ai altora.

Copilăria ei a fost nefericită, fără părinţi şi rădăcini, crescută de milă într-o mănăstire, va supravieţui când va creşte din croitorie, acelaşi talent care mai târziu i-a adus faima mult dorită.

Ascensiunea ei spre lumea mult visată începe după ce îl cunoaşte pe Etienne Balsan,fiul unui om important din domeniul textilelor din Franţa, se mută la conacul acestuia şi începe să-i cunoască amicii.

În acest timp începe să fabrice pălării,însă această activitate nu i se pare foarte captivantă,în 1909 îl cunoaşte pe Boy, unul din prietenii lui Balsan, cu care începe o relaţie care va dura aproximativ 10 ani până la moartea acestuia într-un accident de maşină.

Boy este cel care o sprijină financiar pentru a-şi deschide propriul magazin de haine:Chanel Modes, de aici şi până în 1916, Coco a perseverat având deschise în acel an 3 magazine la Paris, Deauville şi Biarritz, unde lucrau deja 300 de angajate.

În 1924 lansează deja celebrul parfum Chanel no5,iar când avea 45 de ani îl întâlneşte pe ducele de Westmnster, cu care are o relaţie pentru 10 ani,însă decide că o căsătorie nu o avantajează.

Coco Chanel a susţinut spectacole, a donat bani, organiza dineuri şi avea legături cu reviste precum:Vogue sau Vanity Fair.

După cum spuneam mai sus , despre Coco Chanel s-au făcut multe filme, primul în 1981-Chanel Solitaire, eu am văzut Coco Avant Chanel cu Audrey Tautou în rolul principal (un film despre care am scris) şi Coco Chanel &Igor Stravinsky,o cu totul altă abordare a personalităţii lui Chanel.

Coco a fost o personalitate puternică, motivată de dorinţa de a reuşi, de a deveni cunoscută, de a fi admirată, de a-şi îndeplini toate dorinţele pe care viaţa i le-a refuzat în copilărie. Pentru un copil abandonat, fără o familie care să-l susţină, ceea ce a reuşit ea să devină este impresionant.

De asemenea o admir pe Coco Chanel pentru că a avut curajul să le ofere femeilor libertate şi individualitate prin intermediul unor haine simple şi comode, iar acest aspect este păstrat şi azi de desingnerii ce semnează coleţiile Chanel.

În final, Aurora Liiceanu îşi încheie expunerea despre Chanel astfel:"A făcut din negru şi părul tuns scurt, ca şi din gablonţuri o modă.La moartea sa, în garderobă se aflau 3 costume Chanel, nimic mai mult. Sunt aproape 100 de ani de când femeile folosesc Chanel no5 şi taiorul Chanel, aceasta este Coco Chanel."








Comments

Andrei Răduţu said…
Frumos spus. O seara linistita !
ANA MARIN said…
@Rappa_ru:Multumesc de apreciere.Seara buna!:)
Anonymous said…
Si eu am un mare respect si admiratie pentru Coco Chanel. Atat de mult imi place simplitatea si eleganta hainelor ei!! In plus, ador perlele si fotografiile in care ea apare purtand o simpla bluza, asortata cu multe siraguri de perle! Din pacate, Chanel no 5 nu-mi place deloc! :))))
ANA MARIN said…
@Keke:Iti impartasesc opinia, cu deosebirea ca mie chiar imi place no5:)
mildan said…
Am vazut filmul cel nou cu Coco Chanel, foarte tare, trebuie sa il vedeti si voi, mie mi-a placut mult
http://video.rol.ro/coco-avant-chanel-2009mitul-ei-secret-kingdom-release-53852.htm

Popular Posts