Misterul Nocebo


Recenzia romanului Misterul Nocebo face parte din campania Valluntar din acest an, o campanie pe care am sprijinit-o şi anul trecut.
Patrick Lemoine aduce prin acest roman în atenţia publicului un subiect foarte interesant, cu multe aplicaţii practice, care stârneşte controverse: efectul nocebo.
Dar ce reprezintă efectul nocebo? Într-o primă definire este opusul efectului placebo, acel termen apărut pentru prima dată în anul 1956 într-un dicţionar medical-medicamentul fără nici un efect farmaceutic, administrat pentru a-i plăcea pacientului sau a-l linişti.
Apariţia lui nocebo este însă mai recentă, începe a fi utilizat la începutul anilor 90 pentru a sublinia efectele negative ale unui placebo. Astfel medicamentul nu mai ajută, nu mai linişteşte, ci dăunează şi duce la agravarea bolii.
Autorul nu se opreşte numai a analiza aceste două concepte prin prisma medicinii,ci lărgeşte aria de observaţie şi lansează ipoteza conform căreia presiunea exercitată de societatea modernă asupra individului prin diversele mijloace de comunicare nu i-ar face atât de mult bine, din contră îl îmbolnăveşte.
La un moment dat este examinat efectul nocebo al consumului excesiv de vitamine. Se pare că deşi avem impresia că vitaminele-suplimente alimentare sunt destinate a ne prelungi viaţa şi încetini îmbătrânirea, de fapt în loc să fie eliminate cantităţile în exces, acestea se stochează în organism şi devin toxice.
În acelaşi mod este analizat efectul asupra organismului al zahărului, respectiv înlocuitorul său aspartamul.
Cu toţii ştim că zahărul nu este sănătos, iar produsele dulci ar trebui evitate într-o alimentaţie sănătoasă, însă nici varianta sa - asptamanul nu este soluţia căutată.
După administrarea sa zahărul este capabil să liniştească organismul, în cazul aspartamului administrarea lui nu conduce şi la creşterea glicemiei, deci nu se instalează nici liniştea mult aşteptată, prin urmare creierul nu percepe ceea ce i se întâmplă. Acest lucru conduce la creşterea cantităţii de aspartam consumată, iar problema se agravează, un foarte bun exemplu de nocebo.
În ceea ce priveşte exemplificarea conceptelor placebo-nocebo această carte este o adevărată sursă de inspiraţie, este una din acele cărţi pe care cu greu o laşi din mână.
De asemenea este fascinant câte aplicaţii au aceste două principii atât în medicină, psihologie, sociologie,media.
Şi dacă sunteţi curioşi de ce sportivilor le place atât de mult suferinţa, veţi descoperi tot în această carte că efortul dureros şi susţinut are ca rezultat eliberarea endorfinelor, acele substanţe minunate sinonime cu fericirea.
300 de pagini de exemple, studii, comparaţii, un autor motivat şi realist sunt elementele care fac din acest roman unul foarte captivant.
Depinde de fiecare dintre noi să decidem cine ne va influenta: placebo sau nocebo?
Articolul face parte din campania Valluntar iniţiată de grupul Editorial All, cu sprijinul ROMSILVA, iar fiecare comentariu reprezintă şansa de a planta un copac.




Comments

antoaneta said…
interesanta alegere
nu stiam de acest termen,dar omul cat traieste invata :D
spor la plantat copacei
Unknown said…
Subiectul este unul chiar interesant, desi mai putin cunoscut comparativ cu efectul placebo. Nu-i asa ca imi vei imprumuta si mie cartea? :))
Spor la plantat copaci!!
Margeluta said…
Nu stiam termenul "nocebo". Nu toate vitaminele se stocheaza in organism si devin toxice, majoritatea se elimina prin urina. Dar da, in ultimul timp publicitatea incearca sa ne inoculeze ideea ca daca nu luam suplimente alimentare, vaaaai, ce o sa ne mai imbolnavim! Ma mai uit din cand in cand la "Dr. Oz" si nu trece o emisiune in care sa nu-i indemne pe americani sa-si ia vitaminele zilnice! Sunt obsedati!
Cu alte cuvinte, interesanta carte, merita citita se pare! Si spor la plantat copacei! ;)
Anonymous said…
Apreciez campania. Interesant si noul termen insusit.
Aida Diana Ghidel said…
Recenzia este bine gandita si imi place cum ai explicat terminologia, dar mai ales faptul ca ai putut veni cu argumente si exemple concrete. Acest tip de actiuni si carti ar trebui mai des expuse publicului, astfel ca oricine sa poata beneficia de informatii.
Aida said…
Recenzia este bine gandita si exprimata asa cum trebuie, vine cu argumente solide care au fost exemplificte pentru a fii intelese pe interesul tuturor. Ar fii mai bine daca ar exista mai des, asemenea actiuni si carti adresate publicului la scara larga.
Cristina said…
Nici nu stii cu cat drag am citit recenzia ta, la cateva zile dupa ce am termiant de citit "Misterul placebo" al aceluiasi Patrick Lemoine. Foarte interesanta recenzia, pentru mine a venit ca o extensie informationala la baza deja construita anterior!
copilarim said…
Placebo... Nocebo:)
eu cu medicamentele nu m-am inteles nicioadata, sau poate ele cu mine.

E de inteles, pentru ca fiecare suntem unici si avem reactii diferite.

Mi s epare interesanta cartea.:)

Popular Posts