Caietul Mayei - Isabel Allende



Nu o să mă satur niciodată să o citesc pe Isabel Allende, este o autoare foate talentată, crează poveşti frumoase, personajele ei sunt încercate, plâng, caută, se bucură, latura umană este foarte bine evidenţiată.
Caietul Mayei este una din cele mai reuşite cărţi pe care le-am citit în acest an, o carte care m-a captivat de la începtul şi pe care cu greu am lăsat-o deoparte.
Viaţa Mayei Vidal se schimbă brusc în momentul în care bunicul său moarte de un cancer la pancreas. Dintr-o tânără care se bucura necondiţionat de protecţia bunicilor din cauza unor părinţi absenţi, Maya se simte pierdută, neînţeleasă, începe să trăiască la limită, să experimenteze lucruri mai puţin permise.
De la rebeliune în liceu, la o perioadă petrecută într-un centru de reeducare, la o viaţă pe străzile periculoase din Las Vegas, Maya trece prin multe momente dificile, singură, pentru că refuză ajutorul familiei. Toată această perioadă este strigătul şi transformarea unei adolescente rebele într-o tânără matură şi puternică.
Deoarece în urma aventurii din Las Vegas Maya este urmărită de o bandă de traficanţi, bunica ei decide să o trimită să se ascundă pentru o perioadă la Manuel în Chiloe. Manuel este prietenul bunicii sale , trăieşte într-un sătuc sărac , scrie şi studiază despre mitologia din acest sat şi se va transforma treptat pe măsură ce o cunoaşte pe Maya.
Maya începe să aibă încredere în Manuel, să-i povestească problemele sale, toate acele experienţe pe care ar dori să le uite, însă ajunge până la urmă să-şi ordoneze viaţă, să înceapă un nou capitol.
Tot în liniştea din Chiloe, Maya îl va cunoaşte pe Daniel,un turist din Australia, alături de care va redescoperi ce înseamnă de fapt iubirea. Este una din cele mai interesante capitole ale cărţii , plin de optimism, de promisiuni, de lumină după o perioadă gri.
Bunica Nini şi tatăl ei vor veni să petreacă un Crăciun împreună cu Maya şi Manuel, mai ales că Maya tocmai aflase că bunicul său adevărat era de fapt Manuel.
Momentele dificile povestite de Maya sunt profunde , sunt încărcate de dramatism uneori, ajungi să te întrebi oare cât înseamnă suficient? câtă suferinţă mai poate îndura un om? 
Totuşi Maya reuşeşte să regăsească calmul,liniştea de care avea nevoie într-un sat uitat , la un alt capăt de lume, o gură de aer proaspăt.Poate că uneori o pauză este suficientă pentru a echilibra lucrurile.
Tocmai acest optimism îmi place la Isabel Allende, mai ales ştiind povestea ei de viaţă, care numai uşoară nu a fost.
Caietul Mayei este cu siguranţă o poveste care vă va ridica destule întrebări, un personaj feminim pe care îl veţi îndrăgi, care trece de la rebeliune, la vulnerabilitate şi apoi putere.Enjoy!
Tell me what else should I have done?/Doesn't everything die at last, and too soon?/Tell me, what is it you plan to do/With your one wild and precious life?




Comments

Popular Posts