Muzeul Inocenţei


" De îndată ce am urcat în avion mi-am dat seama că porneam la drum şi pentru a uita, dar şi pentru a visa.Fiecare ungher al Istanbulului era înţesat de semne care-mi aminteau de ea."
Pe Orhan Pamuk l-am descoperit citind Viata cea Nouă şi Zăpada, însă pot spune, după ce am terminat acest roman că premiul Nobel pe care l-a primit este meritat.
Romanul este format din 84 de capitolele cu titluri sugestive, acţiunea se întinde pe aproximativ 650 de pagini, iar cartea am citit-o destul de repede(cam 3 zile) pentru că, dacă o citi, veţi vedea că o veţi lăsă cu greu din mână.
Povestea de dragoste dintre Kemal şi Fusun se petrece în Istanbul începând cu anul 1970, iar pe parcursul poveştii devenim conştienţi de toate schimbările ce se petrec atât în viaţa oraşului, cât şi în viaţa celor doi.
Kemal , un tânăr de 30 de ani, provenind dintr-o familie înstărită din Istanbul, având un job la o firmă de răcoritoare aflată în ascensiune, se pregăteşte să se căsătorească cu iubita sa , Sibel, însă lucrurile iau cu totul o altă întorsătură.
Kemal o cunoaşte pe Fusun, care în acea perioadă era vânzătoare într-un butic , în momentul în care doreşte să-i cumpere un cadou iubitei sale. Apoi îşi reaminteşte că familia lui Fusun a fost apropiată de familia sa în trecut şi se oferă să-i dea lecţii de matematică lui Fusun, deoarece aceasta se pregătea pentru admiterea la facultate.
Cei doi se vor întâlni pe parcursul a mai multe săptămâni în garsoniera din blocul Compasiunea, vor deveni iubiţi,timp în care pregătirile pentru viitoare nuntă continuă.
Situaţia se schimbă puţin o dată cu petrecerea de logodnă dintre Kemal şi Sibel, la care este invitată şi Fusun, marcată de încărcătura emoţională a evenimentului.
Kemal nu-i mărturiseşte intenţiile de a nu se mai căsători lui Sibel, amână pentru o perioadă nunta, iar Fusun dispare fără urmă, imediat după susţinerea examenului de admitere.
Între timp, tatăl lui Kemal moare, acesta locuieşte cu Sibel într-o vilă situată la marginea oraşului, îi va mărturisi sentimentele pe care le are pentru Fusun şi se va muta la un hotel.
Starea emoţională a lui Kemal se înrăutăţeşte, Sibel îl părăseşte şi pleacă la Paris pentru un doctorat, acesta îşi vede în continuare de viaţa sa, o caută pe Fusun şi retrăieşte clipele petrecute alături de acesta.
La un moment dat o găseşe pe Fusun, mărtitată cu un regizor de film, dornică de a fi actriţă şi a deveni cunoscută. Kemal începe să viziteze aproape în fiecare seară care părinţilor lui Fusun, unde locuia şi aceasta cu noul soţ, câştigă încrederea părinţilor săi şi începe să colecţioneze diverse obiecte ce-i aparţineau lui Fusun şi să le depoziteze în garsoniera din blocul Compansiunea.
Situaţia rămâne neschimbată pentru 7 ani, apoi Fusun se desparte de soţul ei, acceptă să devină logodnica lui Kemal şi pleacă împreună cu mama sa şi cu Kemal într-o vacanţă cu maşina spre Paris.
Într-un moment de deznădejde,aceasta îl convinge pe Kemal s-o lase să conducă, fără a şti că intenţia sa era să moară.
Astfel se încheie dificila poveste de dragoste dintre Fusun şi Kemal, Fusun o tânără răsfăţată,care dorea să fie mereu în centrul atenţiei, iar Kemal un visător.
Povestea e captivantă, trăirile lui Kemal sunt foarte bine descrise, ajunge de fericire la o mare deznădejde şi agonie, speră la o împăcare, iar când aceasta se produce rămâne iar singur.
De fapt, Kemal este un singuratic de la început şi până la sfârşit, pentru că pe Fusun pe care o cunoaşte el iniţial, cea inocentă şi plină de viaţă, nu o va mai regăsi spre finalul romanului.Aşadar, fericirea lor este limitată, de scurtă durată, iar amândoi par doi inadaptaţi în jocul pe care iubire îl oferă.

Comments

Anonymous said…
Imi plac cartile unde se descriu si se pune accent pe trairile interioare ale personajelor! Trebuie neaparat sa-l citesc si eu pe Orhan Pamuk!
ANA MARIN said…
@Keke:Sigur, are o scriitura chiar interesanta.

Popular Posts