Ultima concubina


Lesley Downer readuce prin acest roman povestea unor timpuri apuse din istoria Japoniei, la începutul secolului al XIX-lea.
Autoarea s-a născut la Londra în 1959, mama fiind de origine chineză, iar tatăl preda chineza la University of London. Astfel înconjurată de asemenea influenţe cu privire la cultura asiatică se decide să plece şi să studieze în Japonia, unde rămâne mai bine de 15 ani. Debutează în 1989 , iar mai nou a realizat pentru BBC2 o serie de emisiuni culinare dedicate Japoniei(A Taste of Japan) şi câteva cărţi culinare.
Ultima concubină(The Last concubine) apare în 2008, este o carte de ficţiune, foarte bine documentată şi deosebit de interesantă.
Este povestea lui Sachi, care la 15 ani este luată din satul său de către prinţesa Kazu , soţia tânărului shogun şi adusă la palat, unde devine ultima concubină a acestuia. Din păcate shogunul este otrăvit şi la scurt timp după întâlnirea lor moare, în ţară izbucnesc revolte între cei din sud şi cei din nord, iar Sachi trebuie să plece din castelul Edo pentru a o salva pe prinţesă.
Astfel, însoţită de domna sa însoţitoare Taki vor pleca prin ţară, îl va întâlni pe Shinzaemon(un samurai proscris) alături de care va rămâne până la sfârşitul romanului.
Deasemenea această călătărie neaşteptată o va ajuta să-şi descopere adevărata familie, iar în final se va stabili alături de Shin într-un loc retras de zbuciumul vieţii de la palat pe care o dusese în trecut.
" De n-ai fi tu, / Cui i-aş mai putea arăta floarea de prun?, Când vine vorba de înflorire şi parfum/ Numai ea stie ce înseamnă cu adevărat."
"Nu voi culege scoici ale uitării, ci perle , mementouri ale iubitului de odinioară, strălucitor ca o bijuterie"
Este o carte foarte interesantă, care chiar dacă este scrisă în engleză, acest lucru nu-i dăunează foarte mult, deoarece documentaţia din spatele său este solidă , una din cele mai bune cărţi despre cultura asiatică scrisă de un european:)

Comments

Popular Posts