Saturday, March 19, 2016

Bastarda Istanbulului- Elif Shafak



Bastarda Istanbulului este una din cele mai interesante povesti pe care le-am citit in ultima perioada.
Prezinta povestea plina de secrete a unei familii turce, conflictul turc-armean, fara a uita de importanta familiei, istoriei si iubirii.
Personajele feminine sunt puternice, traditionalul vietuieste alaturi de modern, iar descrierea Istanbulului mi-a reamintit de dorinta de a vizita acest oras.
Zeliha este cea care deschide povestea , o tanara de 19 ani, nonconformista , plina de furie, care se indreapta spre cabinetul unui doctor pentru un avort. Doar ca in final acesta nu se realizeaza, iar Zeliha va trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca va avea un copil.
Mult spre finalul povestii vom afla ca Zeliha a fost violata de fratele ei , Mustafa, fapt ce a condus la plecarea lui in America si refuzul de a se mai intoarce la familia lui pentru 20 de ani.
Avem mai multe povesti care au cate un element comun: povestea lui Armanoush si dorinta ei de a lamuri trecutul familiei ei armene, povestea Asyei , fiica Zelihei care se simte o bastarda pentru ca nu-si cunoaste tatal.
Armanoush este cea care ii aduce pe toti in acelasi plan cand hotaraste sa plece in Istanbul la familia lui Mustafa(tatal ei vitreg) fara stirea parintilor. Armanoush vrea sa vada casa in care bunica ei a locuit, incearca sa gaseasca explicatia pentru conflictul dintre turci si armeni.
Este fermecata de familia compunsa doar din femei a lui Mustafa: mama, bunica, cele 3 surori si Asya, de care se apropie treptat, fara sa banuiasca ca vor deveni bune prietene.
Asya este asemeni mamei ei o fire nonconformista, care iubeste un barbat insurat, isi petrece timpul la cafeneaua Kundera si asculta Johnny Cash. Dorinta ei este de a afla cine este tatal ei, dorinta care se indeplineste la final dupa moartea lui Mustafa.
Istoria se imbina cu prezentul, memoria cu uitarea, durerea cu bucuria, iar aromele si mancarurile din Istanbul nu lipsesc. Fiecare capitol are denumirea unui ingredient: scortisoara, boabe de naut, zahar, alune prajite, vanilie, fistic, grau, seminte de pin, coji de portocala, migdale, caise uscate, samburi de rodie, smochine uscate, apa, stafide aurii,apa de trandafiri, orez alb.



No comments: