Thursday, January 31, 2013

Ianuarie altfel...


Ianuarie Books:
Muntele de la miezul noptii-Jean Marie Blas de Robles
Viata mea pe net-Alexandra Ares
Komayo,povestea unei gheise-Nagai Kafu
Ay, Cuba- Andrei Codrescu
ZorbaGrecul-Nikos Kazantzakis
Tunelul-Ernesto Sabato
Gabriela-Jorge Amado
Cuvinte incrucisate-Aurora Liiceanu

Ianuarie Film:
Norwegian Woods
Ianuarie Music:
Raphael -Peut-etre
Ianuarie Words:
"Always do what you are afraid to do"-Ralph Emerson

Monday, January 28, 2013

Zagreb 2013: Figure Skating European Championships
După o săptămână de patinaj, ieri după-amiază am urmărit Gala Campionatelor Europene de patinaj de la Zagreb 2013, ceea ce marca sfârşitul acestor campionate.
Am urmărit probele pe care le urmăresc de obicei: perechi, dans şi masculin, deoarece personal proba fetelor nu mi se pare spectaculoasă.
Primele 3 locuri la perechi au fost ocupate de : Tatiana Volosozhar  şi Maxim Trankov (Rusia), Aliona Savchenko si Robin Szolkowy (Germania) şi surpriza de pe locul 3  italienii Stefania Berton şi Ondrej Hotarek. Lupta pentru primele 2 locuri a fost strânsă, iar programele au fost interesante şi spectaculoase.
În proba de dans au câştigat medalii: Bobrova,Soloviev(Rusia), Ilinykh/Katsalapov(Rusia) şi Cappellini/Lanotte(Italia). Majoritatea programelor de la proba de dans au fost foarte spectaculoase, greu de departajat, iar costumele şi atmosfera minunate!
Surpriza în proba masculină a venit după programul scurt de joi după-amiază, când Plushenko s-a retras acuzând probleme medicale după ce terminat doar pe locul 6. Acelaşi lucru s-a mai întâmplat cu câţiva ani în urmă la mondialele de la Moscova când era pe locul 2 după Lambiel. Să fie doar o îmtâmplare? Personal , fiind patinatorul meu preferat, mi-a fi plăcut să-l văd luptând pentru fiecare punct, indiferent de locul pe care ar fi terminat.
Dar marea surpriză a fost Xavier Fernandez, care a reuşit în programul lung 3 sărituri cvadruple, un punctaj impresionant la tehnic de 96 puncte,iar concurenţa nu a mai putut recupera diferenţa. Sper să realizeze un program frumos şi valoros şi la mondiale  pentru a-l învinge pe Patrick Chan.
Florent Amodio a reuşit să obţină o medalie de argint pentru Franţa, iar Michal Brezina bronzul pentru Cehia.
Mi-a părut rău că Joubert s-a clasat doar pe locul 4, fiind întrecut de Brezina cu doar o săritură cvadruplă la programul liber. Şi astfel patinajul artistic a devenit parcă prea matematic....
Oricum programul de la Gală al lui Joubert- Safri Duo mi-a plăcut, dar la mondiale îi va fi şi mai greu să se apropie de podium...
Pe Joubert puteţi să îl vedeţi anul acesta la Kings on Ice, eu l-am văzut anul trecut şi mi-a plăcut foarte mult! Enjoy!

Sunday, January 27, 2013

Bye-Bye Adisson, Bye-Bye Private Practice!This week I said good-bye to one of the TV show's I enjoyed so much since 2007-Private Practice.
After 111 episodes and 6 seasons, Kate Walsh(Addison Montgomery) decided it was time to leave the drama.
I loved Addisson from the first moment she appeared in Grey's Anatomy, as Derek's wife and that season wiht Derek-Meredith and Adisson it was one of the best as far as I'm concerned.
So, after being so popular in Grey's Anatomy,Shonda Rhimes decided to make a new drama series for Kate Walsh and her character.
Addison moved to Los Angeles to join a private practice at Seaside Wellness,the place where she found old friends as Naomi and Sam and made new ones: Cooper, Pete, Violet, Dell, Sheldon,Charlotte, Amelia, Jake and James.
Naomi and Sam were married and old friend of Adisson's, they break up, Sam dates Addison in season 5 and suddenly in the last episode they get back together(this was the surprise of the final episode).
Cooper is a pediatrician, a very funny and outgoing person and best friend of Violet. He meets Charlotte, the manager of a hospital, who is his opposite. 
Violet is a psychiatrist , meets Pete-alternative medicine specialist , they get married and have a child, their relationship has ups and downs and suddenly in season 6 Pete dies of a heart attack.
Shledon is the other psychiatrist, a relaxed person, always wanting to help the others.
Amelia is Derek's sister and also a neurologist, had some problems with drug addiction, but  she finds her love in season 6- James, the new doctor to replace Pete. And their story episode was one of the greatest of this season.
Jake appears in season 5, he is a fertility specialist, a calm and understanding person and the second husband of Addison in season 6.
Finally everything end well: Addison and Jake are together with their son Henry, Naomi and Sam, Violet decides to write a new book, Cooper and Charlotte take care of their 3 girls and Mason, Amelia and James are together.
The show is interesting, there are ups and downs, joy and unhappiness, smiles and lovely fashionable dresses.
And Addisson's personality is simply amazing! It is one TV show to be seen ! Enjoy!
Saturday, January 26, 2013

Zorba Grecul-Nikos Kazantzakis

Până de curând această carte era  pentru mine învăluită de un mister pe care nu-l știam,care mă tenta să-l descopăr. 
După ce am citit-o mi-am dat seama că era încă una din acele cărţi care-şi aşteptau momentul pentru a fi savurate, înţelese pe deplin şi la care mă voi gândi mult timp după ce am terminat-o de citit.
Toate recenziile pe care le-am citit cu privire la această carte o lăudau, mă aşteptam să fie o lectură interesantă, însă în final mi-a depăşit toate aşteptările.
"Dac-am şti, jupâne, zise el, ce spun pietrele, florile, ploaia! Poate că ele cheamă, poate că ele ne cheamă şi noi n-auzim.Când se vor destupa urechile oamenilor?Când vom avea ochii deschişi să vedem? Când vom deschide braţele să îmbrăţişăm totul, pietrele, florile, ploaia, oamenii?"
Naratorul este un tânăr antreprenor, care în călătoria sa în Grecia îl întâlneşte pe cel care îi va schimba întreaga existenţă cu personalitatea sa-Zorba.
Povestea este simplă, te cuprinde cu fiecare pagină, astfel încât devine foarte dificil să laşi cartea din mână şi mai dificil să nu te gândeşti la ea după ce ai ajuns la ultima frază.
Este o poveste despre prietenie, despre micile frumuseţi ale vieţii, despre întrebări şi răspunsuri, dar mai ales despre libertate.
Zorba este cel mai bun exemplu al omului care doreşte şi încearcă să fie liber, iar această libertate, pe care o preţuieşte cel mai mult îl face un om frumos.
O dată ce l-a întâlnit pe Zorba viaţa naratorului se schimbă, îşi dă seama de cât de îngustă era viziunea sa despre viaţă şi încearcă să se apropie treptat de libertatea cu care Zorba îşi trăia viaţa.
Zorba îşi trăia viaţa ca şi cum ar muri mâine, fără regrete, cu senitătate şi veselie, iar tânărul ca şi cum ar trăi veşnic, fără a preţui suficient momentul prezent.
Descrierea locurilor, oamenilor şi obiceiurilor din Grecia sunt minunate, toate recreează vizual povestea.
După fiecare pagină citită eram încercată de un sentiment de linişte, aşa cum nu am regăsit la nici o altă carte, iar acest sentiment nu m-a părăsit până la finalul cărţi.
Sunt într-adevăr cărţi care trebuie citite la momentul potrivit, cu care rezonezi şi nimic nu este întâmplător.
"Şi eu care îmi închipuiam că n-am nevoie de nimic, am simţit deodată că am nevoie de tot."


Tuesday, January 22, 2013

Cuvinte încrucişate: Sunt intalnirile intamplatoare?

"Dar, oare, pentru ca o carte sau o situaţie sau un om să fie un amănunt biografic care-ţi schimbă viaţa, eul lăuntric, nu trebuie să fie pregătit, nu e nevoie de un teren?"
Dacă suntem cu ochii deschişi către viaţă, receptivi, ştim că fiecare întâmplare este plină de semnificaţii şi analizându-le , realizăm că viaţa noastră se schimbă sau se va schimba."

Am observat că fiecare carte a Aurorei Liiceanu reuşeşte să-mi treazească anumite întrebări, iar de această dată subiectul povestirilor scurte din Cuvinte încrucişate este reprezentat de acele întâmplări aparent neînsemnate, care reuşesc să producă schimbări.
Pe de o parte cred că aceste întâlniri(reprezentate fie de oameni, cărţi, situaţii) nu sunt cel mai adesea o întâmplare, cred că fiecare va primi lecţiile potrivite la momentul potrivit.
Totuşi mai cred că aceste întâlniri sunt guvernate în mare parte şi de incertitudine, concept care mi-a reamintit de  The Black Swan a lui Nassim Tabel: "Almost eveything in social life is produced by rare but consequential shocks and jumps."
 Cartea lui Nassim Taleb este extraordinară deoarece prin exemple economice, matematice sau istorice autorul încearcă să arate că The black swan -evenimentele caracterizate printr-un mare grad de incertitudine, sunt de fapt importante şi oarecum repetitive.
Dar la cartea lui Taleb voi reveni într-o altă postare, oarecum după lectura Cuvintelor încrucişate am găsit o legătură între incertitudine şi întâlnirile care schimbă cursul evenimentelor.
Prin urmare eu cred că nimic nu e întâmplător, totul are un loc stabilit, a cărui semnificaţie o descoperim mai devreme sau mai târziu în funcţie de cât de pregătiţi suntem pentru schimbare. 
Vă recomand această carte, veţi găsi poate întrebări, dar şi răspunsuri.
Let's be open minded and face the change!Monday, January 14, 2013

The Hobbit: An Unexpected Journey(2012)


Chiar daca am fost dezamagita ca Cinema City Pitesti nu a inclus Anna Karenina pe lista filmelor pe care le-a difuzat in decembrie, am vazut in acest week-end in cinema The Hobbit-An unexpexted journey.
Mi-au placut cele 3 parti din Stapanul Inelelor, am citit si cartea lui Tolkien, prin urmare acest film inseamna o reintalnire cu lumea fantastica cu hobiti, gnomi sau elfi a lui Tolkien.
Filmul are toate elementele pe care le-ati regasit si in Stapanul inelelor: aventura personajelor este declasata de o actiune a fortelor raului, personajele sunt curajoase si inferioare numeric fortelor cu care urmeaza sa se lupte, ajutorul vine de unde te astepti mai putin.
Efectele vizuale sunt bine create, imaginea este un plus pentru acest film, la fel coloana sonora, iar povestea este destul de captivanta pentru un film care dureaza 3 ore.
Dragonul Smaug ataca regatul gnomilor, ii alunga pe acestia si dupa multi ani in care au trait departe de casa, Gandalf ii reuneste pentru a pleca intr-o mare aventura. 
Bilbo Baggings,unchiul lui Frodo, este un hobit curajos, plin de viata si inteligent.
13 gnomi condusi de Thorin Scut de Stejar, impreuna cu Gandalf si Bilbo vor pleca in cautarea dragonului pentru a-l invinge si a redobandi vechea cetate. Dar drumul este plin de primejdii, orci si vrajitori.
Bilbo il va intalni pe Gollum si va fura de la acesta inelul pretios, care il va ajuta sa scape de multe primejdii pe parcursul calatoriei sale.
Daca va plac povestile este unul din acele filme pe care trebuie sa-l vedeti, nu va veti plictisi, iar eu de-abia astept sa citesc si cartea pentru a descoperi diferentele! Enjoy!Thursday, January 10, 2013

Komayo, povestea unei gheise


Komayo nu este prima carte care ilustrează viaţa gheişelor, de curând am citit Concubina din Shanghai şi cu toate acestea are acel element care o face o carte unică.
Pentru început scriitura lui Nagai Kafu(1879-1959) mi s-a părut aerisită, totuşi nu lipsesc detaliile importante, personajele sunt bine conturate, dialogul este fluid.
Romanul este scris în perioada 1916-1917 şi relatează povestea lui Komayo, fostă gheişă, care după decesul soţului său revine în capitala Japoniei pentru a-şi regăsi locul în lumea la care renunţase.
Revenită la Tokyo îşi va găsi de lucru într-o casă de gheişe şi îl va reîntâlni pe Yoshioka, unul din primii săi clienţi.Acesta este uimit să o regăsească aproape neschimbată, îşi dă seama că pasiunea pentru Komayo este încă prezentă şi devine patronul şi protectorul ei.
Însă Komayo ştie că dorinţa lui Yoshioka ar însemna pierderea independeţei sale, motiv pentru care amână mult timp luarea unei decizii.
În acest timp Komayo îl va întâlni pe Segawa, un tânăr actor, de care se îndrăgosteşte şi care o ajută să avanseze în cariera sa artistică.
Totuşi mama lui Segawa nu o acceptă pe gheişă, iar povestea dintre cei doi se sfârşeşte destul de repede.
La finalul poveştii Komayo rămâne fără iubirea lui Segawa şi protecţia materială a lui Yoshioka, iar lucrurile nu arată foarte bine pentru tânăra gheişă.
Norocul ei este oferta fostului patron al casei la care slujea, care se pensionează şi îi oferă spre administrare casa de gheişe. 
Astfel Komayo se va aventura în lumea crudă din Tokyo, dar nu ca o simplă gheişă, ci cu mai mult curaj şi poate noroc.
Mi-au plăcut mult descrierile costumelor gheişelor, a spectacolelor de teatru tradiţional japonez.
Povestea este mai clasică decât Concubina din Shanghai, desigur perioada în care se desfăşoară acţiunea este diferită,dar farmecul acelei lumi apuse îl atrage pe cititor. Monday, January 07, 2013

My RUNNING Notes:Are you ready?


"If you run, you are a runner. It doesn't matter how fast or how far. It doesn't matter if today is your first day or if you've been running for twenty years. There is no test to pass, no license to earn, no membership card to get. You just run." 

De câteva zile mă gândesc care este momentul oportun pentru această nouă serie de postări, ideea o am de aproximativ o lună, este surpriza de care scriam la sfârşitul anului trecut.
Totul este foarte subiectiv şi personal, dar este util pentru a conştientiza mai bine transformările din ultimul an.
În noiembrie anul trecut am început să fac fitness în mod regulat(de 2 sau 3 ori pe săptămână) pentru că aveam nevoie să elimin o parte din stresul acumulat şi să-mi consum energia într-un mod plăcut.
În iunie anul trecut, în Budapesta, m-am îndrăgostit iremediabill de alegătorii care se pregăteau pentru o cursă de maraton. Le-am admirat forma fizică, motivaţia şi dedicaţia,păreau toţi fericiţi şi mulţumiţi că alergau seara după servici pe străzile cu piste de alergare din Budapesta.
Acum îmi doresc să le fi făcut măcar o fotografie, este singura care îmi lipseşte din călătoria la Budapesta, o călătorie care urma să fie începutul unei aventuri.
Reîntoarsă în ţară am cerut câteva sfaturi şi am decis să încerc să mă pregătesc pentru a alerga, în condiţiile în care : am astm, nu alergasem niciodată până atunci, aveam doar o jumătate de an de fitness( deci nu forma fizică a unui alergător de performanţă).
Ce-mi lipsea? Cam totul... Ce aveam ? Dorinţa de a-mi testa limitele şi a demonstra că se poate!
Mai apoi am citit What I talk about when I talk about running,iar Murakami m-a convins ca de fiecare dată că nimic nu e imposibil.
În condiţiile astea după numai  aproape 2 luni de antrenament am terminat o cursă de cross de 3.5 km, dar mi-a dorit mai mult. 
După cum spuneam nu mai alergasem până în octombrie anul trecut,astmul face lucrurile mai grele, paşii au fost mulţi şi mici, însă în prezent pot alerga fără să mă opresc 1.7 km în 15 min.
Anul acesta vreau să alerg măcar o cursă de 3 km, dacă nu reuşesc să fiu în forma corespunzătoare pentru 6 km.
Dar despre lucrurile pe care le-am descoperit pe parcurs voi povesti în postările viitoare. 
Sfaturile voastre îmi sunt utile ,iar aceste postări vor fi un mijloc de îmbunătăţire pentru mine.


Thursday, January 03, 2013

Chasing Mavericks(2012)


Anul trecut primul film despre care scriam îl avea în distribuţie pe Gerard Butler. Coincidenţă sau nu şi anul acesta voi începe cu un film minunat pe care l-am văzut în ultimul week-end din decembrie-Chasing Mavericks.
Chasing Mavericks este unul din filmele pe care le vezi cu plăcere, care vin la momentul potrivit şi la care te gândeşti chiar şi după ce s-a terminat.
Filmul are la bază povestea vieţii lui Jay Moriaty , un surfer din Santa Cruz-California.La 16 ani devine faimos la nivel mondial după ce este surprins de fotografi pe valul Mavericks şi mai apoi devine coperta revistei Surfer.
La numai 22 de ani, Jay a decedat în insulele din Maldive, după ce se pare că plecase singur la scufundări.
Povestea pe care filmul ne-o arată este în schimb diferită: Jay este un puşti care în copilărie îl întâlneşte pe Frosty(Gerard Butler) un surfer experimentat, iar acest lucru îl atrage.
După o copilărie nu tocmai fericită şi o adolescenţă nu foarte liniştită,Jay regăseşte pacea şi motivaţia de a continua în surfing. Se apropie de Frosty, care-i devine precum un tată(acel pe care nu-l avea), iar Frosty decide să îl înveţe toate tehnicile necesare pentru a supravieţui valului Mavericks.
Lecţiile nu sunt uşoare, dar Jay este perseverent şi învaţă treptat să descopere esenţialul, să-şi exploateze talentul, să nu renunţe.
Sunt destul învăţămintele pe care acest film le oferă, toate pot fi puse în practică în orice sport.
Desigur Jay reuşeşte să-şi înfrunte toate temerile, face surf pe Mavericks, dar sfârşitul este tragic şi trist.
Gerard Butler este credibil şi în rolul lui Frosty, constituţia sa atletică îl ajută, se adaptează uşor rolurilor de acest gen. Frosty este un personaj puternic, independent şi liber.
Scenele de surfing au necesitat probabil multă muncă, însă sunt minunate şi fac din acest film unul pe care nu ar trebui să îl rataţi.
Nu mai am de mult nici o îndoială că Gerard Butler îşi alege bine rolurile, poate interpreta aproape orice personaj puternic şi independent.
Chasing Mavericks este cu siguranţă unul din cele mai bune filme de pe lista mea, este unul din acele filme pe care îl vezi şi îl simţi!