Saturday, March 31, 2012

Martie, altfel...

Martie Books:


IQ84-Haruki Murakami


Aleph-Coelho


Fiica prietenei mele


Martie Film:


Bel Ami


Martie Music:


Placebo-Where is my mind


Martie Words:
"Nu e nevoie sa stii unde mergi.Nu este nevoie sa stii de ce mergi.Tot ceea ce este nevoie sa stii, este faptul ca mergi plin de veselie,daca faci acest lucru nu poti gresi.Osho"

Sunday, March 25, 2012

F1 Malaysia GP 2012

Astăzi s-a desfăşurat a doua etapă din sezonul F1 în Malaysia, o cursă foarte plină de evenimente şi schimbări de situaţie.

Mi-a plăcut mult calificările de sâmbătă dimineaţă când Schumi a reuşit să se claseze pe locul 3,iar această clasare îmi dădea oarecare speranţe la un podium în cursa de astăzi.

În pole-position-ul i-a aparţinut şi de această dată lui Hamilton, urmat de colegul său Button, Raikkonen reuşea un loc 5, dar în cursă a fost retrogradat până pe locul 10 din cauza schimbării cutiei de viteză.

Cursa a început astăzi la ora 11 sub semnul posibilităţii ploii, iar după numai 9 tururi din cele 56 totale cursa a fost oprită sub steag roşu pentru mai bine de o oră.

Schumi a fost lovit de Grojean şi pierdea locul 3 din calificări fiind retrogradat până undeva la locul 15 din cauza opririi la boxe neprogramate, urmând ca mai apoi Grojean să abandoneze.

După o oră de întrerupere a cursei, aceasta s-a reluat sub SC pentru câteva tururi, Button este accidentat de Kartikeyan şi ajunge pe locul 18, Alonso se afla pe primul loc câştigând în urma schimburilor de pneuri, iar pe locul 2 s-a aflat senzaţia acestei curse, pilotul Sauber S.Perez.

Perez se apropia din ce în ce mai mult de Alonso, însă probabil ordinele echipei l-au determinat să simuleze o mică greşeală şi să-i dea mai mult avans lui Alonso, până la urmă Sauber beneficiază în curse de motoarele Ferrari.

Hamilton a terminat cursa pe locul 3 ca în Australia, la fel plecat din pole, Raikkonen a terminat cursa pe locul 5, Schumi a reuşit să plece cu 1 punct, terminând pe 10 după abandonul lui Maldonado.

Foarte ciudată a fost şi convorbirea radio dintre Vettel şi ehipa sa , care-i cereau în ultimul tur să vină cu maşina la boxe, iar acesta refuza....

Următoarea cursă se va desfăşura în China în 15 aprilie!Life in pictures:Tudor Gheorghe - Primavara Mea(31)Mai multe gasiti pe blogul lui Costin! Duminica placuta!:)

Sunday, March 18, 2012

F1 Australian GP 2012În această dimineaţă s-a desfăşurat prima etapă din noul sezon de F1, un sezon pe care l-am aşteptat cu multă nerăbdare ca în fiecare an de mai bine de 12 ani!

După cum este tradiţia startul F1 se dă în Australia,iar calificările de sâmbătă dimineaţa promiteau multe surprize.

Au fost probabil cele mai antrenante şi pline de surprize calificări din ultimii doi ani: Hamilton reuşea un pole- position urmat de Button, Grosjean şi Schumi pe locul 4. Raikkonen nu reuşea calificarea în Q2 şi era nevoit să plece în cursă de pe locul 17, Masa nu se clasa în primii 10, iar Alonso a intrat pe suprafaţa cu pietriş şi abandona calificările în timpul Q2.

După startul cursei, aşa cum era de aşteptat Button s-a impus în faţa lui Hamilton, Schumi pleca bine şi îl întrecea pe Grojean ajungând pe locul 3.

Calificările au mai fost spectaculoase prin absenţa din primele 2 linii a pilţilor Red Bull Vettel şi Webber, o premieră faţă de ceea ce s-a întâmplat în sezonul 2011 când dominau cursele şi calificările.

La un moment dat Vettel îi întrece pe Grosjean şi Rosberg, ajunge pe locul 4 în spatele lui Schumi şi rămâne acolo mai multe tururi, până în momentul în care cutia de viteze a lui Schumi cedează şi-l determină pe acesta să abandoneze.

Până la final s-au adunat mai multe abandonuri:Hulkenberg, Grosjean,Petrov, Senna, Schumi.

După ieşirea lui Schumi lucrurile se stabilizează, Button rămâne pe locul 1 până la final, Vettel îl întrece pe Hamilton şi termină pe locul 2, Hamilton pe 3, Webber pe 4 şi Alonso pe 5.

Nu au lipsit micile accidente, intrarea SC pe circuit, ieşirile în decor, dar până la urmă mă aşteptam la mai mult spectacol şi multe depăşiri.

În primii 10 au mai terminat cursa: Kobayashi, Raikkonen( o bună cursă de recuperare),Perez, Ricciardo şi Di Resta.

Poate următoarea cursă din 25 martie din Malaysia va fi mai puţin ghinionistă pentru Schumi şi Mercedes GP,iar asta va însemna mai mult spectacol!


Life in Picture:Laziness(30)Mai multe gasiti pe blogul lui Costin. O duminica frumoasa!

Thursday, March 15, 2012

F1 2012-Race Calendar & Teams

Mai sunt 2 zile pana la startul sezonului 2012 al F1, iar eu sunt mai mult decat incantata de acest fapt!
Pauza dintre sezoane a fost mai scurta in acest an, iar sambata 17 martie la ora 8 vom putea urmari primele calificari din acest sezon.
Calendarul pentru 2o12 este urmatorul:
1.Australian GP(Melbourne)-18 Martie;
2.Malaysia GP(Sepang)-25 Martie;
3.Chinese GP(Shanghai)-15 Aprilie;
4.Bahrain GP(Manama)-22 Aprilie;
5.Spanish GP(Barcelona)-13 Mai;
6.Monaco GP(Monte Carlo)-27 Mai;
7.Canadian GP(Montreal)-10 Iunie;
8.European GP(Valencia)-24 Iunie;
9.British GP(Silverstone)-8 Iulie;
10.German GP(Hockenheim)-22 Iulie;
11.Hungarian GP(Budapest)-29 Iulie;
12.Belgia GP(Spa)-2 Septembrie;
13.Italia GP(Monza)-9 Sepembrie;
14.Singapore GP-23 Septembrie;
15.Japanese GP-7 Octombrie;
16.Korean GP-14 Octombrie;
17.India GP-28 Octombrie;
18.Abu Dhabi GP- 4 Noiembrie;
19.USA GP-18 Noiembrie;
20.Brazilian GP-25 Noiembrie;

Pilotiile echipelor din F1 in sezonul 2012 sunt:
1.Red Bull- Vettel & Webber(se anunta noi sicane)
2.McLaren-Hamilton & Button( sunt curioasa cum se va descursca Button in acest sezon, dupa performanta din 2011);
3.Ferrari-Alonso &Massa(oare isi va reveni Ferrari la performantele din sezoanele de glorie?)
4.Mercedes-Schumacher & Rosberg(de-abia astept sa-l revad pe Schumi!)
5.Lotus-Raikkonen & Grosjean(imi place ca Raikkonen a revenit in F1)
6.Force India- Di Resta & Hulkenberg;
7.Sauber-Kobayashi & Perez
8.Toro Rosso- Ricciardo & Vergne
9.Williams-Maldonado & Senna
10.Caterham-Petrov & Kovalainen
11.Hispania- De la Rosa & Karthikeyan
12.Marusia-Glock & Pic


In sezonul 2012 avem 20 de curse in calendar(pilotii vor avea mult de munca!), o noua cursa in SUA spre sfarsitul sezonului, absenta din calendar a cursei din Tucia, 12 echipe cu 2 debutanti: Vergne si Pic si absenta lui Barichello!
Let the show begin!

Tuesday, March 13, 2012

Monday, March 12, 2012

Bel Ami(2012)


Am văzut ieri la Cinema City-Bel Ami(2012), un film foarte interesant, pe care îmi doream mult să-l văd.


Citisem cu mulţi ani în urmă romanul Bel Ami al lui Guy de Maupassant, însă imediat după vizionarea acestui film am căutat cartea în bibliotecă pentru a o reciti şi da, sunt câteva diferenţe între film şi carte.


Filmul prezintă povestea lui George Duroy(Robert Pattinson),un tânăr frumos, sărac, fost soldat în Maroc, care se reîntoarce la Paris în anul 1900 pentru a se îmbogăţi.


Într-o seară îl întâlneşte pe Forestier,pe care îl cunoscuse în Maroc, este invitat acasă la acesta, îi cunoaşte soţia, Madeleine(Uma Thurman) şi pătrunde treptat într-o nouă lume, urmând scrie pentru ziarul La vie Francaise.


Este atras de la început de Madeleine, însă aceasta refuză, şi-l aruncă în braţele prietenei sale Clotilde(Christina Ricci),alături de care va trăi o frumoasă aventură, fiind singura capabilă să-i înteleagă slăbiciunile şi revină alături de el.


După moartea lui Forestier, George o convinge pe Madeleine că ar putea fi soţul ei, se căsătoresc, însă spre final îşi va da seama că a fost folosit pentru a ascunde relaţia de mai mulţi ani dintre Madelaine şi un conte bogat.


Pentru a se răzbuna pe Madeleine, o va înşela cu o prietenă mai în vârstă a sa, Madame Walter(Kirstin Scott Thomas), al cărui soţ este un acţionar important al ziarului şi de la care află că nu a fost implicat în diversele afaceri pe care acesta le desfăşura.


De aici, George îşi dă seama că doar tinereţea şi un chip frumos l-au susţinut până acum şi decide să-i învingă pe cei care l-au folosit cu propriile arme: divorţează de Madeleine pe care o surprinde alături de un nou amant, o părăseşte pe Madame Walter şi fuge cu fiica adolescentă a acesteia pentru ca mai apoi să-i fie acordată căsătoria cu ea.


Finalul ni-l prezintă pe George într-o postură impunătoare, alături de tânăra şi frumoasa sa soţie, reuşind să-şi împlinească scopul pentru care venise la Paris...


Filmul este fascinant pentru că ne prezintă nişte personaje stilate,inteligente, dar care supravieţuiesc folosindu-se de manipulare,minciună, pentru care nu sunt permise greşeli şi în care cei naivi nu pot exista.


George îşi doreşte să se îmbogăţească uşor, e conştient de tinereţea şi frumuseţea sa, le utilizează pentru a seduce femeile influente din spatele acelor mari bărbaţi, care de fapt fac jocurile în acea societate.


Chiar şi aşa George oscilează, îşi doreşte puţină iubire, o găseşte, dar o lasă să scape, fără a o recunoaşte şi este foarte mirat în momentul în care descoperă că a fost folosit.


Decorurile sunt superbe, atent studiate şi foarte inspirate, la fel şi îmbrăcămintea actorilor.


Prin acest film veţi redescoperi un roman frumos, veţi regăsi un Paris, care poate părea un spaţiu boem şi stilat, dar pentru un individ sărac şi dornic de îmbăgăţire este doar o oportunitate,care trebuie exploatată.


Robert Pattison reuşeşte un rol bun, convinge şi devine un nou Casanova francez,manipulator şi totuşi încântător.


Sala de cinema a fost plină, iar asta e o dovadă că ecranizările romanelor încă au succes, iar acest film nu trebuie ratat!Sunday, March 11, 2012

Life in Picture:Self Portrait(29)Mai multe gasiti pe blogul lui Costin.O duminica placuta!

P.S.: Un comentariu aici, mai multe ore de voluntariat pentru echipa VALLuntar!Multumesc!:)

Saturday, March 10, 2012

Barbati si alte catastrofe
Bărbaţi şi alte catastrofe(Kerstin Gier) este cartea cu care am ales să mă alătur campaniei VALLuntar,o idee foarte inspirată a celor de la editura All.


Am aflat de apariţia acestei cărţi cu aproximativ un an în urmă, recenziile erau pozitive, titlul convingător şi astel a ajuns pe lista mea de cărţi pe care mi le doream să le citesc.


Cartea prezintă peripeţiile celor 4 prietene:Judith,Katja,Susana şi Bille, reuşitele, decepţiile şi toate poveştile lor de zi cu zi , care fac din această carte o lectură relaxantă şi plăcută.


Judith, eroina principală, este o tânără de 26 de ani din Germania,studentă la germanistică, uşor nehotărâtă cu privire la cariera sa şi la parcursul vieţii sale sentimentale.


Iniţial se află într-o relaţie destul de nesatisfăcătoare cu Holger, dar lipsa acestuia de interes o determină să încheie acestă relaţie.


Îşi va petrece mai apoi timpul cu Kai-Uwe, un individ aparent inteligent, dar care avea două relaţii în acelaşi timp, motiv pentru care Judith decide că nici acesta nu este o alegere reuşită.


Katja, prietana veche a lui Judith se află şi ea într-o relaţie nefericită, este înşelată şi minţită de prietenul său, însă în final decide să-şi reia viaţa şi să-l părăsească.


Bille îl întâlneşte pe Burghart, un vecin din blocul său, un tip insistent, care nu evită să-şi exprime părerile cu privire la orice subiect şi foarte lăudăros.


Dacă pe parcurs lucrurile par să fie fără ieşire pentru Judith, după mai multe întâlniri fără succes şi schimbări de locuri de muncă mai puţin bine plătite, în final lucrurile se vor stabiliza.

Ea va reuşi să-şi vândă marionetele lucrate manual unei galerii de artă şi îl va reîntâlni pe acel tip interesant, care ar putea fi începutul unei noi relaţii amuzante.


Toate peripeţiile acestor fete sunt amuzante, interesante, replicile sunt pline de umor, dar şi sarcasm uneori, vieţilor lor sunt obişnuite, iar idealul spre care tânjesc în relaţiile lor : puţină fericire şi un strop de reciprocitate.... Până la urmă nimic neobişnuit!


După cum spuneam la început, această carte o veţi parcurge uşor, este o lectură amuzantă tocmai bună pentru o zi de week-end.


Până acum campania Valluntar a reuşit să strângă 100 de ore de voluntariat, prin intermediul a 149 de cărţi citite şi aproape 1500 de comentarii. Felicitări!


Vă invit să comentaţi la acestă postare, care este şi o invitaţie la lectură, dar şi pentru ca această campanie să strângă mai multe ore de voluntariat!


Sunday, March 04, 2012

The Portrait of a Beauty(2008)Portrait of a Beauty(2008) este un film de cinema coreean, foarte interesant şi în acelaşi timp diferit de ceea ce am văzut până acum.

Motivul care a stat la baza alegerii acestui film a fost prezenţa lui Kim Nam Gil şi desigur puţină curiozitate.

Filmul este o adaptare a romanului Painter of the Wind a lui Lee Jeong-myeong,iar personajul principal este pictorul regal Shin Yun-bok, o femeie deghizată în bărbat.

Astfel întreaga acţiune se desfăşoară la curtea regală din era Joseon, o perioadă în care bărbaţii aveau toată puterea, în care multe lucruri erau ascunse.

Personajul principal ,Shin Yun-bok(Kim Min Sun) la îndemnul tatălui său se va deghiza şi comporta ca şi un bărbat pentru a ajunge pictor regal, deoarece fratele său se sinucide în copilărie pentru că nu avea deloc talent la desen,iar toate picturile sale erau realizate de sora sa.

Talentul fetei este deosebit, lucrurile pe care le desenează sunt considerate adesea prea îndrăzneţe de către profesorii săi mai vârstinici şi cu o viziune limitată.

Totul se schimbă în momentul în care Shin Yun-bok îl întâlneşte pe Kang-moo(Kim Nam Gil), un negostor tânăr de oglinzi alături de care va trăi experienţe noi.

Povestea celor doi este frumoasă, însă colegii invidioşi ai pictorului află secretul său, iar maestrul Hong-Do(care făcuse o pasiune secretă pentru tânără) îi ucide iubitul cu o săgeată otrăvită.

Hong-do şi Yun-bok ajung în faţa împăratului pentru cele întâmplate, iar tânăra este găsită vinovată de picturi indecente(care de fapt înfăţişau viaţa reală din târgurile vremii) şi exilată, iar profesorului ei eliberat.

Desigur se păstrează sfârşitul trist şi tragic al filmelor coreene şi atenţia pentru detalii, povestea nu e complicată însă destul de intensă.

Rolul lui Kim Nam Gil nu a fost unul complicat, mai degrabă unul pentru imagine:o faţă frumoasă şi un fizic plăcut.

După cum spuneam este un film mai îndrăzneţ, frumos în ceea ce priveşte tema şi subiectul-locul unei femei talentate într-o lume condusă exclusiv de bărbaţi.

Au fost şi câteva elemente care îmi păreau puţin forţate, care nu reuşeau să transmită atât de mult cât trebuiau,sau cel puţin eu aşa le-am perceput.

The Portrait of a Beauty rămâne un film coreean interesant, care m-a surpins şi pe care îl recomand.

Life in Pictures:Life as a sphere(28)


Mai multe gasiti pe blogul lui Costin.O duminica placuta!

Sursa photo:Flickr.com

Saturday, March 03, 2012

IQ84-Haruki Murakami
Am aflat de apariţia celui mai nou roman al lui Haruki Murakami-IQ84 în urmă cu aproape un an şi de atunci curiozitatea de a-l citi nu prea îmi dădea pace.Nu cred că mi-a luat mai mult de 2 săptămâni să citesc cele 3 romane care compun IQ84,primele două împrumutate, iar pe al treilea le-am achiziţionat şi după cum mă aşteptam era şi cel pe care mi-l doream să-l am în bibliotecă şi să-l răsfoiesc oricând.În afără de Underground şi Salcia oarbă,fata adormită am citit cam tot ce a ieşit pe piaţă de Murakami, care în prezent este autorul meu preferat, acela pe care speram la un moment dat să-l găsesc, care îmbină armonios poveştile, care are cuvintele potrivite şi mai ales creează anumite stări la care vibrezi şi pe care ţi le reaminteşti mai apoi.Revenind la IQ84 eu am perceput-o ca una din cele mai optimiste cărţi ale sale,unde iubirea dintre două persoane este elementul central, personajele nu mai sfârşesc tragic, însă lumea lor este la fel de fantanstică şi plină de enigme cum ne-a obişnuit autorul în romanele anterioare.Povestea este frumoasă: Aomame, o tânără de 30 de ani , instructoare la un club de fitness, dar şi asasin plătit în acelaşi timp se află într-un taxi în Tokyo,ascultă la radio Simfonietta lui Janacek în timp ce se îndrepta spre un hotel din Shibuya unde urma să omoare un bărbat.Deoarece autostrada era aglomerată , taximetristul îi sugerează să încerce să coboare pe ieşirea de urgenţă pentru a ajunge mai repede la o staţie de metrou.Aici este momentul în care toată lumea pe care Aomame o cunoscuse anterior se va schimba, iar ea va intra fără să ştie iniţial într-o lume paralelă numită de ea 1Q84.Tengo, un profesor de matematică şi scriitor, va trebui să rescrie un roman fantastic- Crisalida de aer-alături de o tânără de 17 ani Fukaeri(fiica liderului), o tânără dislexică, care pare să nu aibe o prea mare legătură cu lumea înconjurătoare.Kamatsu, şeful unei edituri, decide că romanul rescris la îndemnul său de Tengo, dar care oficial avea ca şi autor pe tânăra de 17 ani, să câştige un concurs al tinerelor talente.Astfel Tengo este şi el atras spre o altă lume paralelă, aceeaşi în care intrase şi Aomame dar pe care el o numeşte Oraşul pisicilor.Lui Aomame i se atribuie o nouă sarcină de către o văduvă bogată şi anume aceea de a-l ucide pe Lider, şeful unei secte mai neobişnuite numită Pionierii.Aomame îşi duce la îndeplinire misiunea, şeful este îndepărtat, iar ea trebuie să se ascundă pentru a nu fi găsită de membrii acestei organizaţii.În aceeaşi seară se întâmplă multe lucruri ciudate, care fie au rolul de a aşeza lucrurile pe un făgaş normal, fie de a destabiliza realitatea în care cele două personaje se află.Tengo şi Aomame au fost colegi de clasă când aveau numai 10 ani,între ei s-a creat o legătură aparte, pe care ambii şi-o reamintesc în timp şi din cauza căreia oricât au încercat anterior să-şi creeze un drum nu au reuşit.Însă întâlnirea celor doi în anul 1984 ar fi fost imposibilă, dar în realitatea paralelă IQ84-unde pe cer apar mereu două luni, unde există mater şi filia, ei trebuie să se regăsească şi să se întâlnească pentru a putea supravieţui.După mai multe încercări şi destule primejdii Aomame îl întâlneşte pe Tengo în ultimele 3 capitole ale ultimului volum, îi povesteşte de exitenţa acelei mici făpturi-copilul lor, care apăruse în noaptea dispariţiei Liderului şi pleacă împreună într-un taxi pentru a găsi ieşirea din această lume.Desigur sunt multe amănunte la care nu găsim un răspuns la sfârşitul acestei poveşti: ce s-a întâmplat cu Fukaeri şi unde a dispărut ea sau prietena iubitoare de jazz a lui Tengo, ce s-a întâmplat cu Komatsu sau cu Tamaru.Dar tocmai acesta este farmecul poveştilor scrise de Murakami, faptul că nu sunt previzibile, că lasă o portiţă deschisă fiecăruia pentru a-şi găsi propria interpretare.Romanul a apărut în Japonia în anul 2009 în trei volume,a devenit rapid o senzaţie şi a avut vânzări de 1 milion de dolari în prima săptămână de la apariţie şi a fost cartea numărul 2 ca şi vânzări la sfârşitul anului 2011 pe Amazon.com.Se pare că Murakami a petrecut 3 ani scriind acest roman, iar în limba japoneză litera Q şi numărul 9 sunt homofone,ceea ce a dus la un titlu inspirat pentru acest roman.După cum spuneam la început mi-a plăcut foarte mult această carte, este cea mai bună şi mai convingătoare pe care am citit-o de curând, pe care cu greu am lăsat-o din mână,iar la sfârşit îmi doream să nu se termine.Dacă doriţi o poveste frumoasă, în care realul se îmbină foarte bine cu fantasticul, în care totul este altfel, seara apar 2 luni pe cer, iar două personaje se caută pentru a se regăsi fiecare prin intermediul celuilalt, atunci ar trebui să încercaţi această carte.Probabil că Murakami are atât de mult succes pentru că poveştile lui au esenţă, pentru că personajele sunt curajoase, plâng, râd, pun întrebări, caută răspunsuri, iar temele sale par banale-lucruri pe care le ştim cu toţii, de care uităm, dar avem nevoie să ni le reamintim."Apoi Tengo o văzu alături de el pe Aomame. Nu mai rămăsese nimic din înfăţişarea de odinioară.Cu toate acestea o recunoscu dintr-o privire. Expresia din ochii ei nu se schimbase nici după 20 de ani.Era puternică şi infinit de limpede.Erau nişte ochi siguri de ceea ce voiau. Care ştiau perfect la ce să se uite şi cărora nimeni nu le putea sta în cale.Iar acei ochi îl priveau pe el.Vedeau până în străfundul sufletului său."