Cele mai fericite ţări

În ianuarie 2011, Forbers.com , realiza un articol cu privire la cele mai fericite ţări din lume. La început ni se punea o întrebare firească: Ce înceamnă fericirea pentru fiecare dintre noi?
Pentru cei mai mulţi fericirea însemna posibilitatea de a avea suficienţi bani pentru a face ceea ce-şi doresc. Pentru alţii însemna să poţi să fii sănătos, să te simţi bine în compania prietenilor şi a familiei.
Cam acestea au fost ideile de la care cu 5 ani în urma economiştii de la Legatum Institute au pus baza unui indicator numit Prosperity Index, cu ajutorul căruia ţările lumii sunt ierarhizate în funcţie de diverse criterii (economice, sociale, politice).
Pentru 2010 Prosperity Index a fost calculat pentru 110 ţări, ceea ce acoperă aproximativ 90% din totalul ţărilor lumii.
Datele sunt colectat din 12 surse incluzându-se : Gallup polling group,Heritage Foundation(care calculează Index of Economic Freedom), World Economic Forum,etc.
Pentru fiecare ţară sunt luate în considerare 89 de variabile împărţite în 8 clase: economie, antreprenoriat, sistem de guvernare, educaţie, sănătate, siguranţă,libertate personală şi capital social.
Primul loc în acest clasament este ocupat de Norvegia, acest lucru se datorează în principal faptului că are cel mai mare PIB/loc. 53.000$, iar 95% din locuitori susţin că sunt mulţumiţi de viaţa pe care o au. Au o speranţă medie de viaţă de 81 de ani,un Index of Economic Freedom 37 din 179 de ţări, locul 4 în ceea ce priveşte sănătatea şi educaţia.
Pe locul 2 se clasează Danemarca, cu o speranţă medie de viaţă de 79 de ani,PIB/loc de 36.300$, dar cu un index al libertăţii economice în top 10(locul 9).
Este prima ţară în ceea ce priveşte oportunitatea şi antreprenoriatul,dar locul 17 pentru sănătate o coboară pe locul 2.
Următoarele locuri în top 10 sunt ocupate de : Finlanda, Australia, Noua Zeelandă,Suedia, Canada, Elveţia,Norvegia şi SUA.
Poate că vă întrebaţi unde se situează România în acest clasament. Ei bine, ne aflăm pe locul 51,cu un PIB/loc de doar 12.131 $/an, cu o speranţă medie de viaţă de doar 73 de ani.
Economia ne este evaluată pentru locul 67, iar descrirea situaţiei economice nu este deloc îmbucurătoare. Avem un nivel moderat de inovare, aşa că deţinem locul 50 în ceea ce priveşte oportunitatea şi antreprenoriatul.
Locul 65 revine sistemului de guvernare, 43 pentru educaţie,53-sănătate, 49- libertate personală şi 94 capital social.
Imediat înaintea noastră se clasează : Kazakhstan, Tunisia şi Arabia Saudită , iar după locul 51 regăsim ţări precum: Thailanda, Mexic, Belarus,..., Zimbabue(ultimul loc).
Subiectul mi se pare foarte interesant(i love statistics),acest indicator este foarte complex şi necesită o informare riguroasă şi destul timp pentru a fi prezentat în forma finală.
Dacă ar fi să vă gândiţi la o ţară care să vă facă fericiţi pe care aţi alege-o?

Comments

Anonymous said…
Mie mi s-a pus pata in ultima vreme pe Noua Zeelanda :))) si pe Australia... visez departe!
ANA MARIN said…
@Margeluta: Da, chiar departe.Macar statistic oamenii sunt mai fericiti acolo. Nu ma indoiesc:)

Popular Posts