Saturday, July 31, 2010

Iulie, altfel...


Iulie Books:
P.Coelho-Învingătorul este întotdeauna singur
Kobo Abe-Femeia nisipurilor
I.Allende- Portret în sepia
Iulie Film:
Shanghai, The young Victoria, An education, Sex and the city 1
Iulie Music: Raphael -Le bar de l'hotel, Train-Hey, soul sister, Stromae-Alors on dance
Iulie Words:"In these times you have to be an optimist to open your eyes when you awake in the morning."(Carl Sandburg)

Thursday, July 29, 2010

Chi fan , anyone?

Săptămâna trecută, destul de curioasă fiind, m-am aventurat să comand mâncare chinezească de la afc.com.ro, iar ce am comandat eu şi apare în pozele de mai sus: pacheţele de primăvară(cu legume), tăiţei prăjiţi cu legume şi pui ,nem şi salată de castraveţi cu alune prăjite, au fost foarte bune, aromate şi săţioase.
De la experienţa de la Nanjing din primăvară, pacheţelele de primăvară rămân printre preferatele mele, la care s-a adăugat curiozitatea destul de mare pentru tăiţei, desigur mai am multe de gustat.
Aştept să-mi povestiţi despre experienţele voastre în ceea ce priveşte mâncarea asiatică, fie ea chinezească sau sushi...
Chi fan, anyoane?(chi fan=to eat in chinese)

Tuesday, July 27, 2010

Shanghai & more

1. Shanghai(2010)

Shanghai este acel tip de film pe care îl aşteptam de multă vreme şi pe care după ce l-am văzut nu mi-aş fi dorit să-l pierd, ci din contră să-l revăd.
Este printre puţinele filme, alături de Vălul pictat(Ed.Norton) care deşi are ca protagonişti actori americani a primit aprobarea de a fi filmat în China.
Rolul principal este deţinut de John Cusack, un actor care îmi place mult, mai ales după ce am văzut şi revăzut Room 1408(what an experience!) şi el este actorul pe care-l asociez de fiecare dată cu personajele pe care Murakami le creează în romanele sale.
Povestea începe în China anilor 1940, după izbucnirea războiului mondial, o Chină în care la acea perioadă numai Shanghai-ul rămăsese necapturat de japonezi. După cum personalul interpretat de Cusack mărturiseşte la început, Shanghai-ul era un fel de Paris al Orientului în care regăseai americani, germani, englezi, francezi şi japonezi.
În această lume măcinată de revoltele din ce în ce mai dese dintre chinezi şi japonezi, Paul Soames(Cusack) , spion american până atunci stabilit în Germania, revine pentru a descoperi ce se află în spatele morţii prietenului său(Jeffrey Dean Morgan-Danny din Anatomia lui Grey).
Se va împrieteni cu soţia unui important demnitar chinez, Anna(Li Gong- din Memoriile unei gheişe), care se dovedeşte mai târziu că făcea parte din trupele de rezistenţă chineză.
Va descoperi că în spatele morţii prietenului său se aflau japonezii, însă reuşeşte la final să o scoată pe Anna , al cărei soţ murise într-o confruntare cu ofiţerul japonez, şi se vor stabili la Macao până la sfârşitul războiului pentru ca mai apoi să revină în China.
Filmul este impresionant prin frumoasa poveste pe care o relatează, prin exotismul perioadei atât de zbucuimate,iar actorii sunt extraordinari.
Este unul din cele mai reuşite filme pe care le-am văzut în acest an, pe care cu siguranţă îl voi mai revedea, mai ales că am optat pentru varianta dublată în chineză, superb...

2. The young Victoria(2009)
O poveste frumoasă, un film care a câştigat Oscarul în 2010 pentru costume, un film cu temă istorică care impresionează prin simplitate.
Emily Blunt este Victoria, iar prinţul Albert-Rupert Friend(din Cheri), un film de week-end, însă mi-a plăcut mai mult Marie Antoanette(2006).

3.An education(2009)


Despre An Education am citit şi s-au scris atâtea, aşa că nu voi mai repeta, este un film puţin altfel şi în acelaşi timp are farmecul propriu. Carrey Mulligan este o prezenţă interesantă.

Monday, July 26, 2010

F1 Germany GP 2010


În week-end-ul ce tocmai a trecut s-a desfăşurat grand-prix-ul Germaniei, a 11-a etapă a acestui sezon.
A fost probabil, cursa care mi-a lăsat cea mai neplăcută impresie din toate pe care le-am urmărit de mai bine de 10 ani şi mi-a dovedit încă o dată că pentru Alonso scopul scuză mijloacele.
Alonso a mai făcut o victimă în controversata s-a trecere prin F1, dacă ne aducem aminte, după plecarea de la Renault a ajuns la McLaren unde nu a reuşit să se înţeleagă cu Hamilton şi echipa şi a fost nevoit să se întoarcă de unde a plecat.
Mai apoi a reuşit să-şi facă un prieten din Piquet Jr., care a fost alungat din echipă; şi-a dorit prea mult să ajungă la Ferrari, iar Raikonen a fost înlăturat din calea sa, iar mai nou în cursa de ieri Massa era un obstacol în calea mult râvnitei sale dorinţe de a redeveni campion mondial, şi astfel Alonso a mai făcut o victimă....
Ordinele de echipă au fost vizibile, supărătoare pentru frumuseţea spectacolului pe care l-ar fi putut asigura cursa, iar mesajele primite de Massa au fost: So, Fernando is faster than you, do you understand the message?, Good, lad, just stick with it now.Sorry.
Se pare că de la plecare lui Schumi şi a lui Ross Brown Ferrari s-a îndepărtat mult de ceea ce era în acea perioadă, din păcate:(
Vettel plecat din pole-position, a fost întrecut la start de Massa şi apoi de Alonso, terminând pe 3 şi ajungând să fie la egalitate cu Webber în clasamentul piloţilor.
Următoarele locuri au fost ocupate de : Hamilton, Button,Webber, Kubica şi Rosberg. Schumi a făcut o cursă destul de reuşită, terminând pe 9, după ce în calificări s-a clasat pe 11.
În clasamentul piloţilor Hamilton este în continuare pe primul loc, urmat la numai 14 puncte de Button, iar apoi Webber şi Vettel la egalitate.
Cursa viitoare se va desfăşura în Ungaria la sfârşitul acestei săptămâni.

Wednesday, July 21, 2010

Portret in sepiaIsabel Allende, scriitoare de origine chiliană,a publicat în anul 2000 -Portret în sepia, un roman încântător.
Anterior mai citisem Ines a sufletului meu(2006) şi Despre dragoste şi umbră(1984), însă acest roman este de departe mult mai captivant şi mai reuşit.
Romanul este structurat în 3 părţi: P.I(1862-1880), P.II(1880-1896) şi P.III(1896-1910) şi prezintă povestea familiei Aurorei cu mult timp înainte de naşterea ei.
Se începe cu povestea bunicii din partea tatălui, Paulina, originară din Chile, dar care la nici 20 de ani emigrează în San Francisco, unde alături de soţul ei vor reuşi să devină o familie influentă a acestui oraş.
Pe parcursul întregului roman figura bunicii paterne este foarte prezentă, ea influenţând cam toate personajele prezente în roman, un personaj puternic, determinat, liantul întregii familii.
Tot în primul capitol ni se prezintă povestea tatălui adoptiv al Aurorei,Severo dell Valle, care soseşte în San Francisco pentru a deveni avocat şi este luat sub aripa protectoare a mătuşii sale, Paulina, urmând ca mai apoi să se îndrăgostească de mama Aurorei, Lynn Sommers.
Lynn Sommers era fiica Elizei Sommers şi a lui Tao Chi-en, care aveau o cofetărie în China-town din San Francisco, o fată deosebit de frumoasă, care a avut ghinionul de a se îndrăgosti de fiul Paulinei, Matias(tatăl Aurorei). Din păcate prezenţa acestui personaj este destul de limitată, deoarece ea moare la naşterea fiicei sale, urmând ca acesta să fie crescută sub numele de Mai-Ling de bunicii materni până în momentul în care Tao Chi-en decedează.
Atunci este redată bunicii Paulina, care o primeşte cu o mare încântare şi o va trata mereu cu o deosebită atenţie, nepoata întruchipând visul ei de a avea o fetiţă.
Tao Chi-en , soţul Elizei, practica medicina tradiţională chineză,era o prezenţă discretă, sensibilă, o persoană caldă, dar şi raţională, care-i va vechea întreaga copilărie a Aurorei.
Aurora va petrece o vreme în casa luxoasă a Paulinei din San Francisco, urmând ca după moartea soţului acesteia, să plece în Chile, pentru ca şi copila să-şi poată cunoaşte rudele, în special să fie mai aproape de tatăl adoptiv Severo şi de familia acestuia.
Treptat Aurora va descoperi pasiunea de a fotografia aproape orice, iar la nici 20 de ani , asemeni mamei sale , va avea ghinionul de a intra într-o căsătorie nefericită, din cauza unui soţ, care nu o iubea, ci o folosea pe post de paravan pentru relaţia pe care o avea cu cumnata lui.
Aurora va descoperi acest amănunt, iar la un moment dat îşi va părăsi soţul , urmând să se reîntoarcă alături de bunica sa grav bolnavă, iar mai apoi să-şi continue viaţa alături de un medic de origine slavă pe care-l întâlnise cu ani în urmă în Paris.
După cum se poate observa, acţiunea este elaborată, personajele sunt construite cu mare atenţie, iar epoca prezentată are culoarea şi farmecul specific.
Monday, July 12, 2010

Red&tasty


Ingredientele pentru roşiile umplute cu carne din poza de mai sus ar fi următoarele:
  • 12 roşii(cam 3 kg.)
  • 1,2 kg. carne de pui/vită/porc
  • 200 gr. orez
  • 2 cepe
  • 2 ouă
  • 1 legătură mărar
  • sare,piper

Se taie un căpăcel la roşii după care se curăţă de miez, se toacă carnea(dacă nu aţi luat-o deja tocată), orezul fie e prefiert , fie se fierbe, iar apoi se undeşte împreună cu cele 2 cepe tocate.

Roşiile vor fi umplute cu amestecul de mai sus, se face un sos din apă, miezul de la roşii şi ulei, asezonat după gust. După preparare sosul se adaugă în tava în care sunt aşezate roşiile umplute, iar preparatul ajunge la cuptor cam pentru 2 ore.

În curând voi încerca şi reţeta de post, roşiile fiind umplute cu orez şi ciuperci.

P.S. : Bon appetit!

Sunday, July 11, 2010

F1 British GP 2010


S-a desfăşurat azi marele premiu de la Silverstone, o cursă destul de interesantă, cu destule schimbări şi puţine abandonuri.
Primele 3 locuri au fost ocupate de: Webber, Hamilton şi Rosberg. După ei au urmat Button,Barichello, Kobayashi şi Vettel, care deşi a plecat din pole-position în primul tur a reuşit să se atingă prea mult de colegul său Webber şi a fost astfel nevoit să treacă pe la boxe.
Schumi a reuşit să termine pe 9 şi să plece cu 2 puncte acasă, acelaşi loc îl ocupă şi în campionatul piloţilor, dar performanţa e mai reuşită decât în cursa trecută.
Massa şi Alonso au fost marile dezamăgiri ale acestei curse, mai mult Alonso care s-a atins cu Kubica pe care l-a scos din cursă şi a fost penalizat cu un drive-through, se pare că nu confirmă marile speranţe care au fost puse în persoana sa.
Barichello s-a menţinut în primii 10, ca şi în cursa trecută, ceea ce ar trebui să-i dea speranţe în lupta pentru titlul mondial?
Se aude că Raikonen ar putea reveni sezonul următor la Renault, dar e prea devreme pentru o certitudine, m-aş bucura să-l văd iarăşi concurând în F1.
În clasamentul piloţilor, Hamilton se menţine pe prima poziţie cu 145 p, urmat de Button-133p, Webber-128p şi Vettel-121p.
Următoarea cursă va fi pe 25 iulie în Germania la Hockenheim.

Thursday, July 08, 2010

Dilema studiilor postuniversitare


Dilema Veche propune azi un supliment foarte interesant: Dilema studiilor postuniversitare, supliment care încearcă să pună faţă în faţă avantajele şi dezavantajele urmării unui master în România sau în străinătate.
În articolul Fundamentul educaţiei, M.Maci spunea :" Valoarea diplomei e exact aceeaşi cu a certificatului de naştere sau a oricărui alt act de la dosar, trebuie să fie acolo, mai departe nu se uită( şi nu se întreabă)nimeni."
În Masterat în România-Studiu de caz, S.Costreie, adăuga :"Din cauza goanei după studenţi, la care suntem obligaţi să participăm,majoritatea programelor masterale acceptă-aproape fără excepţie-cam orice student care se înscrie la masterat,ajungându-se astfel la situaţia paradoxală şi regretabilă în care uneori nivelul academic al anumitor cursuri de la masterat să fie mai jos decât al celor de la licenţă..."
"O altă problemă este dată de faptul că la masterat se păstrează de cele mai multe ori vechiul format de curs, în care profesorul îşi ţine discursul şi studentul îşi ia notiţe în bancă"- Vi se pare cunoscută această afirmaţie? Cred că în mai mult de 80% dintre cazuri în România aşa continuă să se desfăşoare studiile de master, iar în cazul masterului pe care îl urmez situaţia e neschimbată, din păcate.
Mai apoi am aflat că în Olanda, masterele sunt împărţite în 3 categorii: Professional Master(destinat celor care doresc să obţină cunoştiinţe practice şi experienţă de muncă prin intermediul unor internship-uri), Taught Master(destinat acumulării de cunoştiinţe teoretice) şi Research Master(un master de 2 ani care te pregăteşte cel mai adesea pentru o carieră academică).
Sunt foarte puţine motivele pentru care ar trebui să încurajezi un proaspăt absolvent de facultate să-şi continue studiile postuniversitare în România, poate numai lipsa resurselor materiale ne determină cel mai adesea să urmăm acest traseu.
După un an de master în România , la o universitate cu grad de încredere ridicat din Bucureşti, din domeniul ştiinţelor economice, am ajuns la convingerea că trecerea la sistemul Bolognea a fost nepregătită, mult prea rapidă, iar acest lucru se resimte mai ales în pregătirea noastră, a masteranzilor.
Dilema studiilor postuniversitare are de fapt o rezolvare uşoară: dacă îţi permiţi financiar nu are nici un rost să-ţi continui studiile în România, pentru că vei continua să te loveşti de aceleaşi lipsuri ca şi în cazul studiilor de licenţă, uneori chiar mai pregnante.

Wednesday, July 07, 2010

Invingatorul este intotdeauna singur


Aceasta este cea mai recenta carte semnata P.Coelho, care are drept subiect prezentarea a 24 de ore petrecute la Cannes de un grup de personaje: Igor si fosta sotie Ewa, Hamid, Gabriela si Jamine.
Totul incepe din momentul in care in urma cu 2 ani Ewa decide sa-l paraseasca pe Igor , devenind mai apoi sotia lui Hamid, un creator de moda de origine musulmana.
Igor hotaraste ca o poate determina pe Ewa sa se intoarca la el numai daca ar "distruge o lume pentru ea", iar scena pe care urmeaza sa-si indeplineasca scopul este faimosul festival de la Cannes.
Astfel, Igor ucide pe rand 4 persoane, fara a fi prins de politie, insa sacrificiul sau nu va avea efectul scontat, urmand ca in ultimele pagini ale romanului sa-i ucida pe Ewa si Hamid, iar apoi sa se intoarca acasa ca si cum nimic nu se intamplase.
Gabriela si Jasmine sunt doua aspirante la titlurile de model si actrita, nu sunt personaje convingatoare, ci doar asista pe alocuri la desfasurarea actiunii.
Romanul nu s-a dovedit a fi cu nimic exceptional, asa cum era laudat, e chiar banal, personajele nu conving prea mult, iar actiunea e departe de a fi palpitanta.
Raman la convingerea ca acesta incercare de a evada din misticismul care-i invaluia romanele anterioare nu a fost prea reusita, pentru ca pana la urma acel mister si personajele caruia le era atribuit creau acea unicitate a lui Coelho.
Se pare ca o coborare in cotidian nu reprezinta reteta pentru un roman macar interesant(sau sunt eu subiectiva?), oricum preferatele mele raman: Brida , Jurnalul unui mag si Vrajitoarea din Portobello.

Saturday, July 03, 2010

Saturday playlist


Noul imn Coca-Cola din această vară, cu un video interesant şi un sound foarte fresh.
2.Train-Hey,soul sister
O piesă foarte nouă , care aduce puţin cu Jason Mraz -I'm yours, versurile nu sunt deosebite , dar atmosfera pe care o creează compensează.
Cea mai recentă piesă de pe noul album Aphrodithe, un sound fresh, un look interesant alb-negru şi desigur, Kylie:)
Imi place mai mult acestă variantă decât cea în engleză, pare mai fluidă....
Cum să-l uit pe Raphael? O piesă nu tocmai recentă, dar pe care o ascult mereu cu plăcere, varianta live e superbă.
E vară, e fresh, e culorată şi jucăuşă, just gaga
My fav
P.S. : Enjoy and if you find something new, you're free to share:)