199.000lei(99francs)- F.Beigbeder


Doream de ceva vreme să citesc -Dragostea dureaza 3 ani de F.Beigbeder, insa aceasta carte mi-a căzut mai devreme în mână.
Este poate tot ce mă aşteptam de la un scriitor contemporan francez şi totuşi mai mult, mai interns , mai critic şi acid, mai diferit.
Dacă veţi dori să o citiţi, cartea vă va uimi, vă va intriga , veţi dori poate să vă opriţi la un moment dat, dar veţi continua să citiţi până la ultima pagină.
Este povestea lui Octave un om care lucrează în publicitate, care vinde orice , oricând, oricum, care e plictisit de viaţă, de poveştile pe care le trăieşte, care caută diverse substitute, chiar dacă e conştient că fericirea nu există sau dacă există nu durează.
Prima parte-Eu: Totul se cumpără:dragostea, arta, planeta Pământ, voi, eu.Omul e un produs ca şi celelalte, cu un termen de garanţie. Pentru a aduce omenirea în sclavie, publicitatea a ales surdina, supleţea, persuasiunea.
Partea a doua- El, partea a 3-a : noi, apoi voi şi ei , titluri sugestive care ni-l prezintă pe Octave în diverse perioade din existenţa sa , care îşi împarte viaţa între droguri(la început) şi căutarea de sloganuri pentru diverse produse.
Prietena sa Sophie îi anunţă sosirea primului copil, iar acest eveniment îl zdruncină destul de tare şi-l determină să o părăsească, mai apoi află că era înşelat de aceasta cu propriul şef, care se sinucide.
Caută alinarea în braţele Tamarei , dar fericirea nu e nimic mai mult decat: nisip alb, cer albastru, apa sarata.
Sfârşitul cărţii ni-l prezintă pe Octave la închisoare după ce este găsit vinovat de o crimă , dar se pare că acest nou statut îl face mai fericit decât viaţa pe care o trăise lucrând în publicitate.
Este o carte pe care o recomand , dar pe care s-o citiţi fără aşteptări, pentru că va trece peste orice aşteptări aţi avea.
P.S.: Mai nou aceata carte e vanduta sub numele de 29.9(?).

Comments

Popular Posts