Legenda marelui inchizitor

Legenda marelui inchizitor este ultimul spectacol pe care l-am vazut azi la TNB(Sala Atelier), ora 19:00.
A fost un spectacol captivant si interesant , din pacate prea scurt:). Totul a pornit de la "Fratii Karamazov" al lui Dostoievski, iar spectacolul a fost mai mult un monolog legat de existenta lui Dumnezeu.
Se pleaca de la ideea ca Dumnezeu ar fi creat omul, caruia i-a dat o mare libertate, a considerat ca acesta recunoaste miracolele, deci prin urmare existenta sa.
Pe de alta parte, reprezentatii bisericii considera ca omul nu ar trebui sa aiba parte de atata libertate nelimitata, oamenii fiind prea mandri, ar fi interesanta crearea unui stat universal, iar iertarea pacatelor omenirii ar cadea pe umerii lor.
Ideea ar fi ca, in final, chiar daca neaga existenta lui Dumnezeu acesta nu-l paraseste definitiv .
Monologul ne-a fost oferit de Victor Rebengiuc, o interpretare superba si captivanta, poate doar prea scurta, si 4 runde de aplauze la sfarsit.
Singurul minus ar putea fi sala, care spre deosebire de Nottara nu crea acel sentiment de intimitate, sau poate ma asteptam eu la prea mult de la TNB??
Din cele mai bine de 150 locuri ,doar 5 cred ca au ramas neocupate, a fost un spectacol cu mult substrat, care sigur place , chiar daca singurul motiv ar fi geniul nativ al lui Dostoievski, iar eu sunt un mare fan al lui:)

Comments

Popular Posts