Afinitati elective


Citeam de curând în Psychologies(nr.dec.) un articol intitulat Afinităţi elective(S.Lavric), care s-a dovedit a fi destul de interesant....

Se pare că de cele mai multe ori ajungem să alegem nu ceea ce vrem, ci ceea ce temperamentul ne dictează să alegem.

Din această cauză selecţia dintre oameni se realizează pe baza unor înclinaţii pe care nu şi le pot schimba, aşa că nu putem alege preferinţele , ci doar pe cei care corespund acestor preferinţe.

Deasemenea , se pare că majoritatea alegerilor importante pe care trebuie să le luăm nu se bazează atât de mult pe raţiune, ci pe aceste afinităţi elective.

Concluzia articolului : nu suntem liberi faţă de natura din noi!...

Este posibil să vi se pară prea restrictivă concluzia,însă trebuie să recunoaştem că aceste afinităţi şi preferinţe stau de fapt la baza alegerilor şi respingerilor noastre.

Mai mult, mi se pare chiar o dovadă de libertate modul acesta de a alege(înscris în ADN) şi se pare că natura însăşi a ştiut de la început ce ar fi mai bine pentru noi, iar acum după o simplă scanare decidem dacă preferinţele corespund sau nu...

Nu ar fi oare mai uşor dacă am concluziona fără prea mult regret că anumite persoane ne plac, iar altele nu, fără a fi asta o jignire, de vreme ce se pare că natura din noi alege prima?
Până la urmă aceste alegeri ne diferenţiază, iar gusturile nu se discută!:)


Comments

Popular Posts