Se numea Sarah - Tatiana de Rosnay



Se numea Sarah este o poveste emoţionantă, care reaminteşte dramele prin care au trecut evreii din Paris în anul 1942.
Se intampla ca în liceu să văd o expoziţie despre Holocaust la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, mi s-a părut cutremurător ce li s-a întâmplat acelor oameni.
Mai apoi în 2012 în Budapesta am vizitat Muzeul Holocaustului, un loc care mi-a lăsat un gust amar, de fapt stomacul meu s-a revoltat după această vizită. În Casa Terorii din Budapesta nu am reuşit să intru din aceleaşi motive.
Lagărul de la Auschwitz mi se pare cel mai trist loc pe care il poţi vedea, încărcat de atâtea energii negative, nu ştiu dacă aş putea vreodată să trec de acele porţi. Este însă important ca toate acele nedreptăţi să nu se repete şi să fie reamintite!
Revenind la carte, pe cât de simplu este scrisă povestea, pe atât este de cutremurătoare. 
 În anul 1942, la Paris, Sarah , o fetiţă de doar 10 ani este luată împreună cu părinţii săi şi dusă alături de alţi evrei înt-un loc unde vor fi privaţi de libertate, mâncare, apă, îngrijire medicală corespunzătoare.
Fratele ei mai mic de 3 ani rămâne în ascunzătoarea din apartamentul în care locuiau, Sarah speră să se reîntoarcă repede şi să-l elibereze. Doar că acest lucru nu se va întampla, este mutată împreună cu familia sa într-un lagăr din afara Parisului, iar amintirea fratelui său o va urmări toată viaţa.
 În timpul şederii în lagăr este desparţită de tatăl ei, apoi de mamă, rămânând alături de alţi copii. Încearcă să evadeze, reuşeşte cu ajutorul unui supraveghetor pe care îl cunoştea  şi este salvată de o familie care o adăposteşte.
Tot cu ajutorul lor se reîntoarce la Paris în apartamentul în care a locuit, îi descoperă pe noii proprietari şi cadavrul fratelui său mai mic.
Sarah va pleca mai târziu în SUA încercând să uite toate evenimentele neplăcute care i-au marcat viaţa, va afla că părinţii săi au fost exterminaţi la Auschwitz,  se căsătoreşte şi are un băiat, iar la 40 de ani are un accident ciudat de maşină.
Toată această poveste va fi descoperită de Julia, un reporter american, căsătorită cu un parisian , şi care ajunge la un moment dat în apartamentul în care locuise Sarah înainte de 1942.
Tatăl soţului ei va fi alături de Julia pe parcursul investigaţiilor, deoarece dorea să o găseasca pe Sarah şi să-i spună că povestea ei i-a schimbat existenţa şi nu a fost indiferent la suferinţa ei.
Julia îl va găsi în schimb pe fiul Sarahei, care nu ştia nimic din toată povestea mamei sale, iar această istorisire va avea un impact mare asupra lui.
Julia se va despărţi de soţul ei , pentru ca acesta nu acceptă naşterea celui de-al doilea copil, se va muta în SUA după multi ani petrecuţi în Franţa împreună cu fiica sa, iar în final îl va reîntâlni pe fiul Sarahei care o căuta.
Este o carte care nu vă poate lăsa indiferenţi şi un subiect care nu trebuie uitat!Enjoy!

Comments

Popular Posts