Unbroken : o lecţie despre supravieţuire







Trailer-ul de la Unbroken m-a convins că este un film pe care vreau să îl văd în cinema în acest week-end.
Regia îi aparţine Angelinei Jolie, dar nu aceasta a fost motivaţia mea, ci povestea care a stat la baza acestui film. 
Louis Zamperini(Jack O'Connell) este un tânăr italian ajuns cu familia în SUA, care cu ajutorul fratelui său descoperă că poate fi un bun alergător. Devine maratonist olimpic, cunoscut în toată lumea pentru recordurile sale, iar mai apoi bombardier în al doilea război mondial.
În timpul unei operaţiuni de salvare avionul său se prăbuşeşte în Pacific, unde va supravieţui alături de 2 colegi pentru 47 de zile, în care trece  prin divere experienţe:de la starea de teamă, deshidratare, halucinaţii, lipsă de mâncare.
Supravieţuieşte alături de Phil, sunt luaţi prizonieri de către japonezi, urmează o perioadă de detenţie , iar mai apoi ajung într-o tabără de concentrare. Aici este supus multor umilinţe , bătut în permanenţă de conducătorul japonez al taberei.
Este mutat mai apoi într-o altă localitate, unde va trebui să trasporte şi să încarce cărbune, sub aceeaşi supraveghere. Eliberarea lor se petrece în final în momentul în care SUA şi aliaţii lor câştigă războiul.
Louis se întoarce în SUA, se căsătoreşte, iar la 80 de ani va reuşi să alege aşa cum îşi dorea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. 
Sunt multe momente de cruzime şi suferinţă pe parcursul filmului, ajungi să te întrebi la cât de multă suferinţă poate fi supus un om,finalul ni-l prezintă pe Louis împăcat cu soarta sa din război, iertându-şi adversarii japonezi. 
Pe alocuri am avut impresia că se trece dintr-un plan într-altul foarte repede, mi-ar fi plăcut o continuare cu ceea ce s-a întâmplat cu viaţa lui Louis după terminarea războiului.
Filmul are 3 nominalizări la Oscar pentru sunet, imagine şi montaj de sunet. Povestea m-a convins, Jack O'Connell la numai 24 de ani reuşeşte un rol bun.
Partea mea preferată din film?  Desigur alergarea, pasiunea lui Louis pentru alergare, chiar şi în cele mai grele momente ale vieţii sale...
Întrebări despre sensul vieţii, imaginea crudă a războiului, dorinţa unui tânăr de a reuşi şi a supravieţui. Enjoy!

Comments

CARMEN said…
ei, uite ca filmul acesta l-am scapat! :) am sa-l caut si eu, multumesc pentru recomandare!

Popular Posts