Supuse sau Rebele-Aurora Liiceanu


Una din lecturile foarte interesante din ultima vreme a fost Supuse sau rebele, cea mai recentă carte a Aurorei Liiceanu de la editura Polirom.
La fel cum s-a întâmplat şi cu celelalte romane ale sale pe care le-am citit(Rendez-vous cu lumea, Cuvinte încrucișate,Patru femei, patru povești), nu au lipsit anumite întrebări nici la sfârșitul acestei cărţi.
Cartea se aseamănă mult cu Patru femei, patru poveşti , am remarcat aceeași plăcere de a scrie poveștile unor femei şi într-adevăr avem nevoie de astfel de lecturi!
Avem două povești şi două personaje feminine celebre: Hadley Hemingway şi Zelda Fitzgerald, care par a avea în comun doar faptul că au fost soțiile unor scriitori celebrii.
Au trăit în aceeași perioadă, la un moment dat au frecventat aceleași cercuri, însă au înțeles şi au trăit foarte diferit.
Hadley Hemingway, prima soţie a scriitorului Hemingway, şi-a dorit mereu o viaţă liniştită alături de soţ şi de copii,era o persoană mai degrabă şteasă şi prea puţin interesată de lumea mondenă pe care o frecventa soţul său la Paris.
Spre deosebire de Hadley, Zelda este extravagantă, îşi doreşte independenţa financiară, încalcă toate regulile, iar în final ajunge să se piardă în lumea zbuciumată în care trăieşte.
Hadley renunţă la căsătoria cu Hemingway după 5 ani, din cauza infidelităţilor şi indeciziei acestuia, iar mai apoi îşi va găsi un soţ, care să-i ofere căminul mult visat.
Zelda începe să scrie în momentul în care-şi dă seama că soţul ei i-a folosit jurnalul pe post de inspiraţie pentru romanele sale, se apucă şi de balet, însă mediul în care trăieşte şi stilul de viaţă o vor conduce la internarea într-un sanatoriu.
Poveştile celor 2 femei sunt interesante şi bine documentate, iar în final ni se prezintă varianta care combină cel mai bine punctele forte ale Zeldei şi ale lui Hadley-Martha Gellhorn, cea de-a treia soţie a lui Hemingway.
Martha nu a fost o familistă, totuşi a adoptat un copil, era elegantă, cu farmec şi independentă. A scris reportaje din zonele de război, a îndrăznit să-şi clădească propria carieră , dar nu a renunţat la feminitate.
Este o lectură care probabil vă va lăsa cu ceva întrebări după terminarea ei, eu o recomand pentru faptul că reuşeşte să aducă cititorului modele feminine : cu greşelile lor, cu temeri,îndoieli, bucurii, realizări.
"Ce este, în fond, o femeie în zilele noastre? Este o femeie sfâşiată de dilema alegerii între un destin în care viaţa de familie, maternitatea, un soţ alături, de care ştie că are nevoie, contează prioritar şi un destin în care cariera, munca, relaţiile, recunoaşterea sau măcar aprobarea celorlalţi sunt mai importante decât orice altceva."




Comments

Popular Posts