Happy Chinese New Year 2011!













Astasi se sarbatoreste Anul nou Chinezesc, un an nou ce incepe sub semnul Iepurelui. Conform zodiacului chinezesc m-am nascut in anul Iepurelui, ceea ce inseamna , se pare, ca acest nou an va fi unul norocos pentru cei nascuti sub acest semn.
Iepurele este cel mai adesea asociat cu armonia, caminul si familia, diplomatia si aspiratiile artistice.
Anul nou chinezesc este asociat in cultura chineza cu : rosul si artificiile, deoarece se pare ca in vechime , in pragul anului nou casele oamenilor erau vizitate de un monstru numit Nian(trad. din chineza- an). Intr-un an un batran ajunge intr-un sat din care plecasera toti locuitorii, speriati de venirea monstrului, insa acesta intalneste o femeie, o roaga sa-i acorde gazduire promitandu-i in schimb ca va alunga pe Nian.
Astfel, batranul in intampina pe Nian cu hartie rosie lipita pe poarta casei, cu o torta si artificii, lucruri care l-au speriat pe acesta, iar de atunci nu s-a mai aratat niciodata.
De asemenea in seara de Anul Nou Chinezesc copii si tinerii necasatoriti primesc de la parinti,bunici sau alte rude un plic rosu cu bani, care este mereu un motiv de bucurie mai ales pentru cei mici.
Anul nou chinezesc este un motiv de reuniune familiala pentru chinezi, care se reintorc acasa, iar in zilele viitoare isi viziteaza rudele si prietenii sau merg la temple pentru a se reculege.
Am urmarit astazi pe CCTV News o emisiune dedicata traditiilor chinezesti, iar mai apoi o mare parte din Gala lor destinata acestui eveniment, care era impresionanta prin organizare. Am putut urmari diverse momente comice, dansuri traditionale ale triburilor(mongol, tibetan, etc), dar si dansuri si melodii actuale sau adaptate acestei perioade.
De asemenea am fost placut impresionata sa descopar cu eram pe primul loc in topul tarilor unde s-a mai sarbatorit Anul nou Chinezesc.(au avut un reportaj in acest sens, iar Romania era primul loc prezentat, au urmat Moldova, Rep.Ceha si Toronto).
Chun Jie Kuai Le! (Happy Chinese New Year!)



Comments

Anonymous said…
Daca nu ma insel, eu sunt nascuta in anul Sobolanului. Fratele meu e nascut in anul Iepurelui, si mama la fel! Sper sa fie un an bun pentru ei! ;)

Popular Posts