Impresii:Muzeul Antipa & Muzeul Taranului Roman










Ieri am fost sa vizitez Muzeul Antipa(situat in Piata Victoriei), redeschis recent publicului pentru vizitare dupa ce a fost renovat.

Nu ma asteptam sa vad atatea grupuri de elevi la doar ora 11 dimineata, insa am stat mai bine de 10 minute afara pana am putut intra si tot la fel de mult pentru a-mi procura un bilet.

Muzeul este impresionant, iar expozitia permanenta a muzeului este structurata pe 3 nivele:la Subsol-Biodiversitatea Romaniei- impartita in cele 5 bioregiuni din tara:alpina, continentala,panonica,stepica si pontica. Se pare ca este cel mai mare numar de regiuni biogeografice pe care il are o tara europeana.

La parter mai regasim Fauna mondiala- paduri ecuatoriale, savana,paduri tropicale, fauna specifica Polului Nord, mari reci, mari calde,bioregiunea orientala, bioregiunea australiana sau cea etiopiana.

La etaj se pot gasi mai multe teme: se pot afla informatii despre originile si evolutia vietii,lumea insectelor, a fluturilor, roci si pietre pretioase si semipretioase, reproduceri ale unor specii disparute cu multa vreme in urma.

Am petrecut cam 1 ora si jumatate in interiorul acestui muzeu, totul este foarte interesant, variat si aduce multe informatii atat pentru copii, cat si pentru adulti.

De asemenea foarte interesanta este si reproducerea unei pesteri cu stalactite si stalacmite, sau spatiile interactive cu touch de unde se pot afla informatii suplimentare despre fiecare specie de animale cu doar un click.

Mai apoi, la nici 10 minute distanta de Muzeul Antipa am gasit Muzeul Taranului Roman, o cladire veche si impresinanta prin marimea tavanelor.

Muzeul este destul de mare si prezinta:costume populare, obiecte artizanale, ceramica, obiecte vechi folosite in gospodariile diverselor zone, icoane pe sticla sau pe lemn.

Colectia prezentata aici este mai variata decat ceea ce am vazut in acesta vara la muzeele etnografice din Sibiu, dar exponatele sunt mai vechi si nu mi s-au parut chiar foarte bine conservate.

In rest mi-a placut mult colectia de icoane, foarte vechi si variate, o casa din barna in marime naturala in care puteai vedea exact modul in care era mobilata.

Tot aici am aflat de o expozitie periodica- deschisa publicului in perioada 17 oct-31 oct- pe care v-o recomand sa o vizitati.

Este vorba de o expozitie cu evantaie, picturi, umbrele din dantela din China, toate foarte frumoase, foarte colorate, care pe mine m-au incantat mult(poate din cauza studiului meu al limbii chineze...?) si care poate fi vizitata gratis.

P.S: Mai multe imagini voi posta si miercuri.









Comments

Diverse said…
De cand a fost redeschis tot incerc sa ajung la muzeul Antipa... Sper sa merg in curand!
Seara frumoasa!
Tiberiu said…
Bine că mi-ai reamintit de acest Muzeu. Şi eu vreau să-l revăd.
Anonymous said…
draguta plimbare...ar trebui sa mergem si noi candva :)
C.L.M. said…
Muzeul Taranului Roman cred ca l-am vazut virtual:) Foarte interesant:)
Costin Comba said…
Am zis ca o sa ma duc si eu la Antipa, peste cateva luni, cand se mai plictiseste lumea. Ce vad in fata muzeului, ma infioara. Lume gramada. Nu am rabdare sa astept atat.
IULISA said…
Sper sa ajung cat mai curand ,sa admir pe viu exponatele !
Multumesc!
Anonymous said…
Si eu am in plan o vizita la Muzeul Antipa, dar astept sa se mai potoleasca spiritele un pic, ca poate scap de statul la cozi! :P Chiar, biletul cat a fost?
ANA MARIN said…
@Diverse:Si eu am asteptat ceva vreme pana m-am hotarat, dar chiar merita!
@Tiberiu:Atunci e bine:)
@Rokssana:Asa este, a fost chiar relaxant si foarte interesant.
@C.L.M:Multumesc!
@Costin Comba:Cred ca in urmatoarele 6 luni va fi destul de aglomerat:)
@Iulisa:Cu placere:)
@Keke: 20 lei pentru adulti, dar merita!
Anonymous said…
Hmm, nu stiu de ce aveam impresia ca e mai mult! ....

Popular Posts