Faberge, o poveste pretioasa
















Despre aceste adevărate opere de artă s-a vorbit mai mult în trecut.


Încep prin a fi create în 1885 de către bijutierul Peter Carl Faberge la curtea rusească drept un cadou de Paşti oferit de ţarul Alexandrul al III-lea ţarinei Maria Fedorovna.


După moarte ţarului tradiţia acestui cadou special a fost continuată de către fiul său Nicolae al II-lea, tatăl Anastasiei Romanov.


Spre deosebire de tatăl său, ţarul Nicolae va oferi 2 astfel de cadouri : unul mamei sale şi unul soţiei Alexandra.


În total au fost 54 de astfel de minunăţii, majoritatea aflându-se astăzi în colecţii personale.


Din jurnalul ţinut de Anastasia Romanov reiese că ultimul cadou Faberge ar fi fost primit de către mama sa în anul 1916, întreaga familie fiind ucisă în 1917 când se încheie povestea Faberge.


Deasemenea odată cu intrarea Rusiei în primul război mondial strălucirea acestor cadouri se mai dimunează, ultimele cadouri primite aveau drept sursă de inspiraţie: crucea roşie şi uniforma de război.


Astăzi 10 ouă Faberge se află la Kremlin, 5 la Muzeul de arte frumoase din Virginia, 3 în colecţia Elisabetei a II-a, unul în colecţia prinţului de Monaco,etc...


Ideea acestei poveşti mi-a venit citind jurnalul Anastasiei şi ca de obicei poveştile de demult devin foarte interesante cu trecerea anilor, iar rolul istoriei este de a face cunoscute aceste poveşti.


Prin simpla prezenţă a cadourilor Faberge, povestea lor continuă şi astăzi, o poveste frumoasă despre o familie care a sfârşit tragic...

Comments

Popular Posts