Wednesday, July 30, 2008

Iulie, altfel...


Iulie events:Winbledon pentru că are un nou câştigător, F1 Anglia şi Germania( în Anglia o cursă pe ploaie cu multe răsturnări de situaţie...).


Iulie books: Votca-Cola(даи мне)- o lectură destul de interesantă având în vedere că poate te aştepţi doar la clasicism de la literatura rusă, ei bine cartea asta e cât se poate de nouă în ceea ce relatează, o lume tânără care se luptă cum poate să scape de vechile rigori. O scriitoare tânără, nuvelele ce alcătuiesc cartea apar când autoarea avea doar 21 de ani aşa că se înţelege foarte uşor de ce preferă să aibă eroi personaje tinere, ciudate, destul de interesante. Oricum este o combinaţie frumoasă , nu lipseşte umorul, numele lungi ruseşti , adesea scurtate de o formă de alint: интересныий расказ!

Şi desigur: Extrem de tare şi incredibil de aproape, J.Safran Foer


În revista EVE, nr. iulie-august găsiţi o poveste scrisă de mine care a şi câştigat concursul propus de revistă şi editura Nemira. În noiembrie urmează un book-let.


Iulie movies: Grey's Anatomy, ultimele episoade din seria a III-a luna asta, aşa că merită văzute!


Iulie People:Jamie Oliver, pentru proiectul 15- o idee interesantă şi nu numai...


Iulie music: Dave Gahan: Love will leave you( cold and lonely...)


Sergio Mendesn: Mas que nada...(varianta 66):)


Iulie words: Fiecare clipă a vieţii poartă în ea o valoare de miracol şi o faţă de eternă tinereţe. A CamusMonday, July 28, 2008

Review: ATP Masters Toronto


Revin la tenis cu un review al turneului de săptămâna trecută de la Toronto. Şi de această dată câştigătorul a fost Rafa Nadal :) după o finală jucată în 2 seturi:6-3, 6-2 cu N. Kieffer.
Prin acestă victorie se apropie şi mai mult de visul de a fi nr.1 mondial, loc pe care cred eu , că în acest moment îl merită cu siguranţă.
Adversarii săi direcţi: Federer şi Djokovic au fost eliminaţi pe rând de Simon şi Murray, iar partida Nadal -Murray merita poate mai mult decât o semifinală, la cât de spectaculoasă a fost:)
Chiar dacă n-are prea multă legătură cu Toronto, Dinara Safina a reuşit să câştige turneul de la Los Angeles, 6-4 , 6-2 în faţa Flaviei Pernetta .
Cât despre Nadal , pe acesta îl puteţi vedea şi în turneul de la Cincinatti ce se va desfăşura în acestă săptămână, iar mai apoi majoritatea jucătorilor de valoare din tenis se mută la Beijing pentru a lua parte la marele spectacol al Olimpiadei.
Vamos Rafa!

Wednesday, July 23, 2008

Faberge, o poveste pretioasa
Despre aceste adevărate opere de artă s-a vorbit mai mult în trecut.


Încep prin a fi create în 1885 de către bijutierul Peter Carl Faberge la curtea rusească drept un cadou de Paşti oferit de ţarul Alexandrul al III-lea ţarinei Maria Fedorovna.


După moarte ţarului tradiţia acestui cadou special a fost continuată de către fiul său Nicolae al II-lea, tatăl Anastasiei Romanov.


Spre deosebire de tatăl său, ţarul Nicolae va oferi 2 astfel de cadouri : unul mamei sale şi unul soţiei Alexandra.


În total au fost 54 de astfel de minunăţii, majoritatea aflându-se astăzi în colecţii personale.


Din jurnalul ţinut de Anastasia Romanov reiese că ultimul cadou Faberge ar fi fost primit de către mama sa în anul 1916, întreaga familie fiind ucisă în 1917 când se încheie povestea Faberge.


Deasemenea odată cu intrarea Rusiei în primul război mondial strălucirea acestor cadouri se mai dimunează, ultimele cadouri primite aveau drept sursă de inspiraţie: crucea roşie şi uniforma de război.


Astăzi 10 ouă Faberge se află la Kremlin, 5 la Muzeul de arte frumoase din Virginia, 3 în colecţia Elisabetei a II-a, unul în colecţia prinţului de Monaco,etc...


Ideea acestei poveşti mi-a venit citind jurnalul Anastasiei şi ca de obicei poveştile de demult devin foarte interesante cu trecerea anilor, iar rolul istoriei este de a face cunoscute aceste poveşti.


Prin simpla prezenţă a cadourilor Faberge, povestea lor continuă şi astăzi, o poveste frumoasă despre o familie care a sfârşit tragic...

Sunday, July 20, 2008

Extremly loud and incredibly close


Este titlul celui mai recent roman scris de Jonathan Safran Foer în 2005, un roman absolut superb , real şi emoţionant în egală măsură.
"Stăteam amândoi acolo.În jurul nostru se întâmplau multe lucruri, dar între noi nu se întâmpla nimic. Toată lumea venea sau pleca. Oameni din toată lumea se mişcau dintr-un loc în altul.Nimeni nu rămânea.Am spus:Ce-ar fi să rămânem?.... Nici nu venim, nici nu plecăm. Nici ceva, nici nimic. Nici da, nici nu."
Oricum este doar o parte din poveste pe care vă las s-o descoperiţi singuri...

Saturday, July 12, 2008

Eve iulie-august


În numărul din iulie al revistei EVE veţi găsi la pag. 98 o poveste scrisă de mine, care a câştigat şi concursul realizat de EVE şi Nemira. O surpriză neaşteptată....
Hope you like it.
În urma acestui concurs va urma şi un booklet în numărul din noiembrie:)

Monday, July 07, 2008

Wimbledon 2008- Review


Am promis un review Wimbledon 2008 şi o să mă ţin de cuvânt. Nici nu ştiu de unde să încep atât de spectaculoase au fost aceste 2 săptămâni , la fel de spectaculos s-au încheiat...
Yes he did it! Well done champ!:)
Surprize au fost multe şi plăcute, de la o jucătoare chineză care ajunge în semifinală( Zheng Jie), la un Marat Safin care revine în mare forţă şi-l elimină pe Djokovic şi până la o finală absolut încântătoare Nadal -Federer.
Titlul la fete i-a revenit lui Venus Williams, după o finală jucată cu sora sa Serena, oricum foarte în formă ambele jucătoare la această ediţie.
După cum am spus mai sus surpriza , cel puţin eu aşa am perceput-o, a venit de la jucătoare din China, care a eliminat-o pe numărul 1 mondial , Anna Ivanovic şi s-a descurcat incredibil pe parcursul celor 2 săptămâni. Se simte briza jocurilor olimpice ce urmează în august...
Revenind la băieţi, unul din meciurile care mi-au plăcut a fost Nadal- Gulbis, un meci destul de greu, cu un Gulbis care a dat totul pe teren, foarte incitant, păcat doar că s-au întâlnit în turul doi şi nu mult mai târziu...
Apoi Safin, care a spulberat după mulţi ani totul până în semifinală, când a părut oarecum intimidat de Federer şi nu a mai reuşit să se impună :(
Şi revenind la marea finală, un rezultat aşteptat deja de 3 ani de Rafa, o finală mai mult decât incitantă,imprevizibilă, oprită de 2 ori de ploaie( aceeaşi care i-a încurcat şi pe piloţii din F1), 6-4 6-4 7-6 7-6 9-7 pentru Nadal după 4 ore şi jumătate de joc...
Cea mai spectaculoasă finală pe care am urmărit-o, cel mai bun joc al lui Nadal pe iarbă dintotdeauna, o stăpânire de sine incredibilă, o precizie deosibită şi lacrimi de fericire la final, cam aşa a fost finala de ieri, încheiată undeva în jurul orei 23.30( ora României).
Cuvintele sunt oricum prea inexpresive şi insuficiente pentru a descrie un asemenea eveniment , iar cei ce l-au urmărit ştiu despre ce vorbesc.
Mai e doar puţin până când Rafa va reuşi să devină nr.1 mondial:)
Speranţele lui Federer la un nou record de 6 victorii la Wimbledon nu s-au împlinit la fel cu s-a întâmplat şi cu mult râvnitul trofeu de la French Open.
Mi-a plăcut finala nu numai pentru că a câştigat Nadal, ci pentru că am văzut un tenis de cea mai bună calitate, emoţii exprimate sincer de ambii jucători, mai ales de "copilul teribil ai tenisului"...
Ps: read Rafa Nadal Blog, is great....
Well done , champ!