Cel care mă aşteaptă - Parinoush Saniee



După ce am terminat cartea lui Irfan Orga şi Efemeride - Irvin Yalom, au urmat încă două cărţi foarte bune pe care cu greu le-am lăsat din mână - Se numea Sarah şi Cel care mă aşteaptă.
Cel care mă aşteaptă m-a surprins mult, o carte puternică a unei autoare din Iran, o poveste incredibilă despre destinul unei femei.
Masumeh se mută împreună cu familia ei din Qum în Teheran şi-şi continuă studiile la liceu încurajată de tatăl său.
Mama şi cei doi fraţi sunt de la început împotriva acestei hotărâri, considerând că femeia nu trebuie să înveţe. 
Într-o zi Masumeh întâlneşte un tânăr farmacist- Saeid , schimbă câteva priviri în drum pe şcoală, mai apoi ajungând să primească scrisori de la acesta. Fraţii săi o urmăresc, îşi dau repede seama de idila celor doi, află şi părinţii,iar soarta fetei se schimbă.
Este bătută de mama sa, fraţii îl urmăresc şi rănesc pe Saeid şi promisă spre căsătorie unui măcelar. Salvarea sa este o prietenă de familie şi amanta unuia dintre fraţi, care aranjează căsătoria lui Masumeh cu Hamid, un tânăr educat de 30 de ani.
După căsătorie Masumeh va află că Hamid fusese şi el obligat să se însoare, pentru a-şi linişti părinţii şi a putea să se ocupe în continuare de întâlnirile sale secrete. Relaţia dintre cei doi evoluează treptat, Hamid o încurajează să-şi reia studiile, se înscrie la seral pentru a termina liceul şi citeşte toate cărţile din casă.
Nici după naşterea primului lor băiat, Siamak , Hamid nu pare să se ocupe prea mult de viaţa de familie, se vede din ce în ce mai des cu prietenii săi, dispare cu zilele şi apoi lunile de acasă, reapare brusc.
Vestea celui de-al doilea băiat, Masuud, nu-l bucură, încearcă să o convingă pe soţia sa să avorteze, însă dorinţa ei este mai puternică. Treptat cei doi se îndepărtează, până în momentul în care Hamid începe să fie urmărit, casa le este perchiziţionată, iar Hamid dispare iar.
Tatăl lui Hamid o va ajuta după dispariţia acestuia financiar, dar Masumeh doreşte să fie independentă şi reuşeşte să-şi găsească un job de secretară într-un birou. Cei doi băieţi vor creşte alături de mamă, care este ajutată de sora ei mai mică si de cea care-i aranjase cu ani în urmă căsătoria cu Hamid.
La un moment dat vor afla că Hamid a fost prins, este în închisoare, vor încerca să obţină un decret care să nu-l condamne la moarte, aşa cum se întâmplase cu ceilalţi membrii ai grupului. 
Sentinţa este dură, 15 ani de închisoare, în primul an nu îl vede deloc, situaţia financiară este grea, iar Masumeh este singură în această luptă.
Hamid va fi eliberat după începerea revoluţiei, starea sa de sănătate este precară, depresia îl va chinui o perioadă, însă cu ajutorul lui Hamid şi al copiilor va redeveni cel care era la început.
Doar că noua sa situaţie nu îl mulţumeşte, uită şi de naşterea fiicei sale, Shirin, începe să retipărească manifeste, să plece de acasă. Situaţia pare să se repete, este prin de noul regim, doar că de această dată Masumeh va fi înştiinţată de moartea lui. 
Tatăl lui Hamid este devastat de veste, face un infarct, iar Masumeh va trebui să se mute din casa în care locuise cu Hamid, deoarece fraţii lui o revendicau.
Între timp este concediată pe motive politice, i se refuză dreptul de a-şi finaliza facultatea. Este ajutată de prietena ei din copilărie şi una din surorile lui Hamid.
Fiul săul cel mare pare a urma calea tatălui său, dar Masumeh este autoritară şi va aranja trimiterea lui în Germania la studii. 
Peste ani acesta se va căsători cu fiica celei mai bune prietena a sa din copilărie, Parvaneh, stabilită în Germania.
Cel de-al doilea fiu, Masuud, va pleca în armată, va lupta în război, o altă perioadă dificilă în care mama sa nu mai primea veşti de la el. Se reîntoarce acasă, se logodeşte cu o fată cu care nu avea prea multe în comun, ignorând-o pe cea care-i fusese promisă în copilărie.
Shirin se va căsători şi ea destul de tânără, nedorindu-şi să-şi termine studii. Masumeh va refuza acum să-şi mai ia licenţa şi să se înscrie la doctorat, considerând că vremea trecuse, iar acum era inutil.
Pavarneh îi va reaminti de Saeid, care se reîntorsese din SUA în Teheran, se reîntâlnesc, iubirea lor pare să îi apropie iar. De această dată, cei doi copii Shirin şi Masuud se opun dorinţei mamei lor de a se recăsători cu Saeid. Acest lucru o determină pe Masumeh să renunţe încă o dată la iubirea ei, trădarea venea şi acum din partea familiei pentru care se sacrificase în toţi aceşti ani.
Este o poveste frumoasă şi tristă, destinul unei femei care a încercat să se rupă de lumea tradiţională, să înveţe. Este trist cum familia care trebuia să o sprijine şi să o ajute, de fiecare dată se va opune, întâi fraţii şi mama, apoi copii săi. Fericirea ei pare un lucru interzis, iar determinarea de a rezista în orice condiţii pentru Hamid şi copii săi este admirabilă.
Mi-a plăcut începutul relaţiei ei cu Hamid, comunicarea bună pe care adesea o aveau, încurajarea lui de a-şi continua studiile. Doar că idealurile lui politice au fost mai importante decât familia, au destabilizat-o.


Comments

Popular Posts