Visul lui JOY
Visul lui Joy reprezintă a doua recenzie din campania VALLuntar , aşteptam de mult timp să citesc unul din romanele Lissei See.
Am regăsit în acest roman o descriere autentică a Chinei anilor 1950, personaje bine individualizate şi o poveste de viaţă dulce-amăruie.
Joy este o tânără de 19 ani, care locuieşte împreună cu mama şi mătuşa sa în Los Angeles. Viaţa sa se schimbă în momentul în care, după moartea tatălui său şi aflarea secretului mamei şi mătuşii sale, decide că este momentul să-l cunoască pe tatăl său în China.
Cu economiile pe care le avea, Joy ajunge în Hong Kong , apoi în Shanghai sperând să-şi cunoască tatăl :Z.G., artist plastic.
Joy ajunge în Shanghai tocmai când Z.G. este trimis într-un sat pentru a-i reeduca pe ţărani şi se alătură acestuia. În acest loc sărac şi foarte diferit de Shanghai, Joy, îndrumată de tatăl său îşi descoperă talentul la pictură. Tot aici îl întâlneşte pe Tao, un tânăr ambiţios, dornic să plece cât mai repede din acest sat sărac.
Pearl, cea care a crescut-o pe Joy, va pleca în căutarea fiicei sale de îndată ce-şi dă seama de dispariţia ei. Se reîntoarce în Shanghai, descoperă o lume diferită de cea pe care o ştia în momentul în care a părăsit China.
Pearl va trebui să încerce să se adapteze unei lumi dure, plină de conformism şi reguli, pentru a putea să-şi recâştige fiica.
May, mama adevărată a lui Joy şi sora lui Pearl este alături de cele două , ajutându-le financiar din Los Angeles.
Joy decide la un moment dat să accepte cererea în căsătorie a lui Tao, dar acest lucru va însemna o decizie nepotrivită pe termen lung. Se va izola treptat de părinţii săi, care trebuie să se reîntoarcă în Shanghai, va renunţa la pictură, rămâne însărcinată,iar nefericirea nu o ocoleşte.
Naşterea fiicei sale, Samantha, nu-i va aduce mai multă linişte, din contră, familia lui Tao este nemulţumită că nu au un nepot, iar Joy se chinuie cu fiecare zi să supravieţuiască într-o lume care nu o acceptă.
Salvarea va veni din partea lui Pearl şi a lui Z.G. care ajung la timp, pentru a-şi salva fiica şi nepoata de la moartea prin malnutriţie, reuşind să le scoată din acest sat şi să se reîntoarcă în Shanghai.
Dar China nu era pregătită să fie un mediu primitor pentru familia lui Joy, astfel că Pearl şi Z.G. încearcă să pregătească o întâlnire pe pământ neutru, la Hong Kong cu May.
După multe peripeţii şi pericole, May, Joy, Pearl şi Z.G. se reîntâlnesc la Hong Kong, cu speranţa unui viitor mai luminos.
Cartea reuşeşte să descrie foarte bine atmosfera din China comunistă anilor 1950, o lume plină de reguli, restricţii.
Personajele sunt puternice, se luptă cu toate resursele pe care le au să supravieţuiască, să uite greşelile din trecut, să-şi construiască un viitor mai bun.
Povestea per ansambu este tristă, însă tocmai aceste greutăţi reuşesc să reîntregească familia lui Joy.
Vă recomand această carte pentru poveste, prin intermediul căreia veţi descoperi o Chină pe care probabil nu o ştiaţi.
Articolul face parte din campania Valluntar iniţiată de grupul Editorial All, cu sprijinul ROMSILVA, iar fiecare comentariu reprezintă şansa de a planta un copac.
Comments
Bafta la strans comentarii!
desi pare o carte usurica, e o lectura care te imbogateste
http://stropideculoare.wordpress.com/2013/03/22/recenzie-regina-matasurilor-de-vanora-bennett/