Ex Machina: un SF smart


La filmul anterior pe care l-am văzut la cinema, Familia Belier, mi-a atras atenţia trailerul acestui film.
Ex Machina este un SF foarte bine realizat, un film destul de smart, cu dialoguri interesante şi o imagine bună.
Personajul principal,Caleb(Domhnall Gleeson), este un programator de 26 de ani, singur, ai cărui părinţi au murit, ceea ce îl face un subiect interesant pentru patronul său Nathan.
Nathan(Oscar Isaac) are o firmă de software-Bluebook, trăieşte retras într-o casă pe care a trasformat-o în laborator de cercetare într-o zonă izolată.
Nathan doreşte ca Caleb   să execute testul turing pe Ava(Alicia Vikander), robotul său cu intelingenţă artificială.
În urma acestui test s-ar decide dacă robotul are toate atributele pentru a fi considerat uman. Ava este separată de Caleb printr-un perete de sticlă, cei doi încep să converseze, iar Caleb se simte din ce în ce mai atras de subiectul testului său.
Ava începe să-l convingă pe Caleb că Nathan intenţionează să-i şteargă memoria şi că trebuie să fie ajutată pentru a scăpa din laborator. Caleb decide să o ajute, inversează codurile care blocau securitatea, dar decizia sa îl va costa în final.
Ava îl ucide pe Nathan, apoi pe Kyoko, celălalt robot cu inteligenţă artificială, îl blochează pe Caleb în laborator şi părăseşte acest loc.
Este interesant modul în care Ava îl manipulează pe Caleb pentru a obţine libertatea. Un film interesant despre cum inteligenţa folosită la extrem poate deveni un lucru negativ.
 


Comments

Popular Posts