Concubina din Shanghai-Hong Ying


Am aflat de apariţia acestei cărţi în urmă cu câteva luni şi de multă vreme aşteptam să citesc o carte despre China, dar scrisă de un autor chinez. De ce? Pentru că oricât ar încerca alţi autori de alte naţionalităţi să scrie despre China, nu reuşesc de cele mai multe ori să redea acel farmec local, aceea scriitură lină, dar plină de evenimente, sentimente şi exotism.
Hong Ying s-a născut în 1962 în Chongqing în partea de sud-vest a Chinei, în anii 1980 studiază la Academia Lu Xun din Beijing şi la Universitatea Fudan din Shanghai, iar în 1991 se stabileşte la Londra.
La editura Humanitas a mai apărut romanul K.Arta Iubirii, alte romane ale autoarei fiind: Vara trădării, Ţipătul păunului, Moarte la Shanghai, Fiica râului.
"Nu avea vreme pentru trecut. Era dispusă să mizeze iarăşi totul pe o singură carte şi să o ia de la început."
Cassia Xiao este vândută la 16 ani de către mătuşa sa unui bordel de lux din Shanghai. Deoarece tânăra nu corespundea standerdelor de la acea vreme şi nu avea picioarele bandajate, doamna de Smarald-conducătoarea  Pavilionului Ducesei şi una din cele 4 mari frumuseţi ale Shanghai-ului nu o va face pe Cassia curtezană, ci o umilă slugă.
În acest loc al misterului şi plăcerilor, cel mai puternic om din Shaghai-Chang Lixiong, conducătorul frăţiei Hong este uimit de frumuseţea şi unicitatea Cassiei şi decide să o facă amanta sa.
Cassia va trăi momente minunate alături de Chang, însă apariţia lui Huang Peiyu va însemna şi ghinionul stăpânului Chang, ucis de Huang în înscenarea unui atac între bandele din Shanghai.
După moartea lui Chang, Cassia este alungată de doamna de Smarald, deoarece o dată cu dispariţia lui Chang, Pavilionul Ducesei îşi pierde puterea şi strălucirea de odinioară.
Cassia încearcă să revină în satul natal, dar mătuşa care o vânduse o reneagă şi astfel se vede nevoită să încerce să-şi asigure supravieţuirea.
Îşi întemeiază o trupă de teatru(Ruyi) care readucea publicului baladele populare chineze, se împrumută la cămătari pentru a supravieţui, iar la un moment dat revine în atenţia lui Haung Peiyu.
Acesta îşi reaminteşte că prin intermediul ei a reuşit să intre în frăţia lui Chang, îi promite Cassiei o locuinţă, banii necesari pentru trupa de teatru,dar îi cere în schimb să-i devină amantă.
Cassia ştie că are nevoie de putea şi banii lui Huang pentru a-şi duce planul la îndeplinire şi acceptă încă o dată rolul de amantă.
Povestea lor va dura câţiva ani, timp în care Cassia devine din ce în ce mai cunoscută în lumea bună a Shanghai-ului, stilul său de teatru devine foarte popular, dar Cassia nu va primi niciodată promisiunea de a fi luată în căsătorie de Huang.
La un moment dat cu ajutorul lui Yu Qiyang(vechiul ajutor al lui Chang şi acum al lui Huang),Cassia îşi înscenează răpirea şi mai apoi îl ucide pe Huang, considerând că astfel şi-a răscumpărat greşeala de a-l fi ajutat în tinereţe să pătrundă în frăţia Hong, ceea ce a dus la moartea stăpânului Chang.
Acum Cassia îşi dă seama că prezenţa lui Yu de-a lungul timpului în preajma sa nu a fost întâmplătoare, la fel şi atenţia pe care ea i-o oferea şi astfel începe povestea lor de dragoste care va dura aproape 20 de ani.
Când totul părea că se echilibrează, în scenă reapare fiica Cassiei, Lily- cea al cărui tată era Chang  şi a fost crescută de Doamna de Smarald.
Lily nu va renunţa la a-l ispiti pe Yu până ce mama sa va afla, iar apoi se va îmbolnăvi. Chiar şi aşa Cassia nu va renunţa nici la iubirea pe care i-o purta lui Yu,chiar dacă refuză prima cerere în căsătorie, nici la prietenia cu fiica sa.
Cartea este foarte interesantă, povestea este captivantă şi dinamică, personajele sunt atent construite, firi puternice, pasionale şi uneori nechibzuite.
Personajul Cassiei este fermecător, ea este o femeie frumoasă, care de-a lungul timpului a trebuit să se folosească de puterea bărbaţilor pentru a reuşi să supravieţuiască într-o lume sclipitoare, care însă nu iartă nimic.
Scriitura este lină, simplă, te cuprinde treptat, nu lipseşte nici pasiunea sau exotismul asiatic. V-o recomand!





Comments