Book Review:O plimbare prin palat



Pe Naghib Mahfuz(laureat al premiului Nobel pentru literatură-1988) l-am descoperit o dată cu O mie si una de nopţi şi zile,o carte fantastică foarte interesantă despre duhuri bune şi rele care vin să tulbure şi să schimbe vieţile unor oameni dintr-un Egipt de mult apus.

Dacă O mie şi una de nopţi şi zile era un roman de mică întindere,O plimbare prin palat, prima parte din trilogia Cairoului, a fost un roman de aproximativ 500 de pagini, care are ca temă viaţa unei familii tradiţionale din Egipt.

Ahmad Abd al-Gawad este un negustor prosper,care are 5 copii şi duce o viaţă dublă:acasă este stăpânul sever şi sobru,care ia toate deciziile cu privire la familia sa, iar în societate este o persoană prietenoasă,exuberantă,care se bucură cu amicii lui de un pahar de băutură şi de compania femeilor frumoase.

Amina, este cea de-a doua soţie a lui Ahmad, o femeie retrasă,care-şi iubeşte copii şi respectă cu stricteţe indicaţiile soţului său. La un moment dat, decide să plece la o moscheie în absenţa acestia, este lovită de o maşină, iar la aflarea celor întâmplate, după sfârşitul perioadei de convalescenţă este alungată de soţul său la familia ei.

Yasin, este băiatul cel mare al lui Ahmad din prima căsătorie, proaspăt funcţionar, însă pasiunea lui către slujnicele mai bătrâne din gospodărie va duce la divorţul său de tânăra Zenoba.

Fahmi,este fiul Aminei şi al lui Ahmad,student la drept, revoluţionar, inteligent şi onest, însă destinul său se va sfârşi prematur, fiind omorât la finalul romanului de soldaţii englezi care ocupaseră Egiptul în acea perioadă.

Kamal, în vârstă de doar 10 ani,este cel mai mic membru al familie, un băiat educat, prietenos şi curios să afle secretele celor două surori mai mari:Khadiga şi Aişa.

Khadiga, este cea mai mare fiică a Aminei, dorinţa ei cea mai mare fiind aceea de a avea o familie, lucru care se întâmplă după nunta Aişei.

Aişa, fiica foarte frumoasă a lui Ahmad şi a Aminei, este o personalitate foarte diferită de sora sa, este cea care se mărită prima în familie, iar mai apoi Hhadiga se va mărita cu fratele soţului ei şi cele două surori vor locui în continuare împreună în casa soacrei.Aişa naşte o fetiţă prematur, însă nu se dau detalii cu privire la supravieţuirea sa.

Romanul este foarte interesant, acţiunea este rapidă, personajele sunt bine individualizate, iar autenticitatea provine din parfumul special pe care-l imiprimă descrierea tradiţiilor şi obiceiurilor din Egipt.

Din trilogia Cairoului mai fac parte :Palatul dorinţei şi Strada Zaharului, pe care nu le-am citit încă.






Comments