Scrisori imaginare


Scrisori imaginare a apărut în 2007, un roman format din 21 de eseuri, care de fapt sunt numite de autor scrisori şi grupate în trei categorii: Iubire, Singuratate, Intelepciune.
Mi s-a părut foarte interesantă ideea de a adresa scrisori unor scriitori, filozofi, poeţi,etc. pentru a-ţi exprima acordul sau dezacordul cu privire la scrierile lor.
Romanul ar putea foarte bine fi clasificat ca şi jurnal , oricum asta contează mai puţin ,importantă este acea familiaritate şi apropiere care se creează prin scrierea unei scrisori. Cititorul pătrunde astfel în viaţa celui care a scris scrisoarea, îi află secretele, intenţiile, ambiţiile,suferinţele.
Printre destinatarii scrisorilor lui O.Paler se regăsesc: Rilke, Proust, Kafka, Blaga, Gide, Camus,etc.
"Avem nevoie de mai mult.Avem nevoie să ne mărturisim cuiva.Avem nevoie de cineva care să ne iubească, şi mai ales, de cineva pe care să-l iubim.Poate că marea noastră problemă nu e să fim fericiţi,ci să fim mai puţin singuri."
"Câtă vreme nu suportăm blazarea şi ne recunoaştem setea de certitudini, vom călători.Vom fi în această eternă călătorie, iubind insulele care ne recompensează temporar pentru toate privaţiunile din timpul drumului."
Dacă aş luat exemplul lui O.Paler probabil că le-aş scrie următorilor: Dostoievsky, Murakami, Camus, Gavalda, Preda, Bacovia. Voi pe cine aţi alege?

Comments

Popular Posts