Cărţi de noiembrie

1.Planul infinit-I.Allende
Pe I.Allende am început să o citesc undeva la început acestui an, iar de atunci am adăugat în listă : Portret în sepia, Ines a sufletului meu,Povestirile Evei Luna, Despre dragoste şi umbră.
Planul infinit, este un roman reuşit, care prezintă povestea lui Gregory Reeves, un copil care îşi petrece primii ani din viaţă străbătând America împreună cu tatăl, mama, sora şi mătuşa pentru ca tatăl său să propovăduiască Planul infinit.
Tatăl său se îmbolnăveşte şi astfel întreaga familie se vede nevoită să locuiască într-un cartier mărginaş al hispanicilor din L.A., ajutaţi de familia Morales.
Aici Gregory trebuie să se adapteze unui nou stil de viaţă, total diferit de cel pe care îl ştia, învaţă să supravieţuiască singur într-o lume frământată de nelinişte, schimbări, revolte şi sărăcie.
La scurt timp, tatăl său va muri, lăsându-i pe cei doi copii în grija mamei, care însă nu a ştiut niciodată să le acorde afecţiunea pe care ei o căutau.
Gregory se va împrieteni cu fiica familiei Morales, Carmen, de care îl va lega o prietenie lungă , ea rămânând în final elementul de legătură cu trecutul său.
Reuşeşte să-şi termine liceul,mai târziu va pleca din cartierul hispanic şi îşi va continua studiile universitare în drept, o va cunoaşte pe viitoarea sa soţie, o femeie pasivă, deloc atrăgătoare.
Încearcă să pornească o afacere , iar în acest timp se va naşte fetiţa lui Margaret, un copil introvertit, care în timp va ajunge să depindă de droguri şi alcool.
Situaţia nu se stabilizează nici după naşterea fetiţei, deoarece începe războiul din Vietnam, unde Gregory va lupta să-şi păstreze viaţa, văzând mulţi prieteni murind.
După război se reîntoarce acasă, dar preferă să nu ia legătura imediat cu soţia şi fiica sa, de care s-a îndepărtat şi mai mult şi decid să se despartă. Revine în cartierul din L.A. unde a crescut, pentru a aduce familiei Morales vestea morţii fiului lor pe frontul din Vietnam. O regăseşte pe Carmen, schimbată, iar mai apoi este aproape de a o pierde din cauza unui avort realizat prea târziu, care o va despărţi pentru mai bine de 7 ani de familia ei.
În acest timp, Carmen va vizita întreaga Europă, se stabileşte la Madrid, are un iubit japonez, dar va reveni acasă la rugămintea tatălui , iar în timp îşi va deschide mai multe magazine de bijuterii lucrate manual.
După revenirea din război, Gregory, reuşeşte să se angajeze ca şi avocat pentru o perioadă de timp, se căsătoreşte cu asistenta sa mult mai tânără, are un băieţel, care va fi abandonat de mamă şi lăsat în grija sa, iar în final decide să-şi deschidă propriul birou de avocatură.
Norocul nu-i surâde nici de această dată prea mult, este pe punctul de a declara falimentul, însă este ajutat de prieteni loiali, începe terapia şi îşi creşte cu mai mare responsabilitate băieţelul.
Carmen revine în Vietnam pentru a-l adopta pe fiul fratelui său decedat, Dai, deoarece mama acestuia, o vietnameza, bolnavă fiind, decide să-l lase în grija mătuşii sale, care-l va duce în SUA.
Acţiunea romanului este foarte bine elaborată, personajele sunt bine construite, persistă şi aici aceeaşi tristeţe care se regăseşte în Portret în sepia sau Despre dragoste şi umbră.
Planul infinit, este un roman pe care vi-l recomand pentru simplul fapt că după ce-l veţi citi lucrurile vor fi diferite....

2. Elogiu mamei vitrege Vs. Caietele lui don Rigoberto- M.V.Llosa


Elogiu mamei vitrege este un roman destul de lăudat, un roman care se citeşte repede şi care pe alocuri şochează.
Încă de la început ne este prezentată familia compusă din Don Rigoberto, un intelectual cu o mare pasiune pentru pictură, artă şi noua sa soţie. ; Dona Lucretia, o femeie atrăgătoare de 40 de ani, căsătorită de curând cu don Rigoberto şi Alfonso, copilul din căsătoria anterioară a lui don Rigoberto, un demon cu chip de înger.
Acţiunea nu este complicată, frumoase şi interesante sunt fanteziile pe care don Rigoberto le făureşte în jurul soţiei sale, oricum romanul se încheie cu momentul în care tânărul Alfonso îi descrie tatălui său într-o compunere nevinovată relaţia sa (mai puţin firească) cu mama vitregă, Lucretia, moment în care aceasta este alungată.
Continuarea acestei scurte poveşti se regăseşte în următorul roman al lui Llosa, Caietele lui don Rigoberto, o operă mai amplă,mai impunătoare, unde fantezia preia cu totul controlul .
Alfonso , tânărul drăcuşor, se va prezenta foarte des în casa mamei vitrege pentru a o convinge pe aceasta să se împace cu tatăl său, lucru care se va întâmpla în finalul romanului , însă intenţiile sale vor fi mereu puse la îndoială de conştiinţa Lucretiei.
Romanul abundă în diverse fantezii care descriu picturi celebre, astfel romanul oferă o lectură inteligentă, care deşi şochează pe alocuri , merită parcursă.
P.S.: Voi ce aţi citit interesant în noiembrie?

Comments

Anonymous said…
In noiembrie am citit "Climate" a lui Andre Maurois(am publicat deja citatele pe blog) si "Cele mai frumoase poezii", un volum cu poezii de Grigore Vieru, pe care am primit-o cadou! ;)