Atonement


Atonement este un film superb, adaptare a cartii cu acelasi nume a lui Ian McEvan, aparut in 2007.
Din distributie fac parte: Keira Knightley, James Mc Avoy(vezi Wanted), etc si 83% dintre recenziile criticilor de film au fost favorabile:)
Filmul s-a bucurat de numeroase premii si nominalizari, printre care: 2 premii Golden Globes, a primit 14 nominalizari la premiile BAFTA si a castigat un Oscar pentru scenariu original.
Astfel cu asemenea recomandari, sigur va asteptati la un film special, ceea ce se si intampla daca reusiti sa-l vedeti.
Actiunea debuteaza in anul 1935, perioada in care Briony , o fata de 13 ani comire o greseala imensa in a-l acuza pe Robbie ca ar fi agresat-o pe verisoara ei. Robbie ajunge sa petreaca astfel 5 ani la inchisoare, inainte de a incepe razboiu, nefiind insa vinovat de acuzatiile ce-i fusesera aduse.
O data cu inceperea razboiului decide ca e mai bine sa se inroleze si pleaca in sa lupte in Franta, iar mai apoi cu doar o zi inainte de sfarsitul razboiului moare in drum spre Anglia de septicemie.
Briony ajunge peste ani sa regrete fapta pe care cu atata usurinta a comis-o , devine sora medicala, refuzand sa plece si sa studieze la Cambridge asa cum se intamplase cu sora ei Cecilia si cu Robbie.
Totusi nu are curajul sa se duca si sa-si ceara scuze de la sora ei, pe care a despartit-o de Robbie, iar aceasta isi gaseste sfarsitul pe un vas care se indrepta spre Franta in speranta de a-l regasi pe Robbie.
Sfarsitul este oarecum diferit de restul filmului, deoarece o prezinta pe Briony , cea de la varsta de peste 70 de ani, care vine sa-si prezinte ultimul si poate primul si cel mai lung roman, in care intoriseste povestea Ceciliei si a lui Robbie.
Este aproape absurd de observat cum o interpretare gresita a unei situatii ajunge sa schimbe fundamental si ireversibil destinele a doua personaje, iar in acest caz toate regretele lui Briony sunt inutile.
Este un film care a fost pe buna dreptate inclus in 2008 in lista celor mai bune 500 de filme din istorie, asa ca sigur nu merita ratat.
P.S. : Astept sa citesc cartea, pentru ca filmul deja m-a convins!

Comments

Margeluta said…
Asta seara ma uit si eu la filmul asta...merci pentru recomandare...:)
ANA MARIN said…
Vizionare placuta!:)

Popular Posts