The Theory of everything


The Theory of everything este unul din acele filme pe care trebuie să le vezi, la care continui să te gândeşti mult timp după ce s-a terminat.
Toată povestea este emoţionantă, mai ales pentru că are la bază întâmplări reale. Este povestea lui Stephen Hawking ( Eddie Redmayne) comologist şi fizician. La început este prezentat ca un tânăr foarte inteligent şi cu simţul umorului, dar oarecum retras. Starea sa de sănătate începe să se degradeze, urmând să afle că suferă de boala neuronului motor, o boală neurologică, care îi va limita treptat capacitatea de a merge, de a vorbi, etc.
Medicii îi acordă 2 ani de viaţă, pe care Stephen decide să-i folosească pentru a studia şi pregăti teza sa de doctorat despre timp şi găurile negre. Tot în acest interval o cunoaşte pe Jane ( Felicity Jone), cu care se va căsători şi vor avea 3 copii.
Din momentul în care starea lui de sănătate se va înrăutăţi progresiv, Jane devine copleşită de toată această situaţie şi suferinţă. Shephen pare însă să-şi accepte condiţia, să continue să trăiască  pentru descoperirile ştiinţifice care îl motivau.
În urma unei trahectomii, Stephen îşi pierde capacitatea de a vorbi, comunicarea lui cu cei din jur se va realiza mai apoi cu ajutorul unui computer.
Jane este din ce în ce mai nefericită, găseşte un sprijin în Jonathan, iar Stephen îşi continuă cercetările şi prelegerile în întreaga lume însuţit de o asistentă.
În viaţa reală se pare că cei doi au fost căsătoriţi, iar mai apoi au divorţat în 2006, ceea ce l-a determinat pe Stephen să reia legătura cu Jane, copii şi nepoţii săi.
Mi s-a părut incredibil cum în ciuda unor limitări fizice grave, Stephen a găsit acea motivaţie care să-l determine să continue în fiecare zi, să-şi accepte situaţia.
Poate pentru că subiectul îmi este atât de familiar, am reuşit să înţeleg ambele părţi: acceptarea lui Stephen şi starea de copleşire a lui Jane. Iar Eddie Redmayne a reuşit un rol extrem de dificil.
Îmi place că Oscarurile din acest an au nominalizări atât de bune precum: Birdman, The Imitation Game, American Sniper.
 
 

Comments

Jurnal cu flori said…
recenziile tale ma fac foarte curioasa! :) Ioana
ANA MARIN said…
Multumesc :)