Floare de noapte, floare de bar - Lea Jacobson



Încă o carte pe care cu greu am reuşit să o las din mână şi pentru care mi-a trebuit mai puţin de o zi să o termin.
După cum ştiţi lumea asiatică a fost şi va rămâne mereu fascinantă pentru mine , fie că e vorba de China , Japonia sau Coreea. 
Autenticitatea o caut cel mai adesea în romanele autorilor din ţările respective, însă de această dată acest jurnal al vieţii unei tinere americane în Japonia chiar a fost captivant.
Autoarea soseşte iniţial în Japonia pentru un sejur de 2 ani, fiind angajată ca şi profesoară de engleză la o grădiniţă particulară. 
Oricât încearcă să se conformeze rigorilor sistemului japonez, diferenţa de mentalitate îşi spune cuvântul şi sfârşeşte prin a fi concediată. 
Cum Japonia încă reprezenta o tentaţie pentru Lea, aceasta se mută în Tokyo , unde devine hostesă într-un club de noapte, un fel de gheişă modernă, dar neapărat străină.
Lea pătrunde astfel în lumea plutioare din Japonia, un tărâm al decadenţei, iluziilor şi dependenţei. Viaţa sa se schimbă radical, devine dependentă de alcool sau automutilare, se pierde printre rolurile pe care le joacă seară de seară.
La un moment dat se întoarce în America pentru a-şi termina studiile de master , însă dorul de Japonia o aduce înapoi în Tokyo, alegându-şi aceeaşi meserie care-i aducea facil venituri materiale.
Foarte interesante sunt diversele detalii cu privire la comportamentul japonezilor, la modul în care ei gestionează diverse situaţii, total diferit de lumea europeană sau americană.
O poveste frumoasă despre vise, iluzii,o realitate dură şi viaţa de noapte din Japonia. 


Comments

Popular Posts