My Cote D'Azur Diary:Cap Ferrat(5)
În a treia zi petrecută pe Coasta de Azur am avut ca destinaţii oraşele: Cap Ferrat şi Eze, două oraşe foarte frumoase şi diferite.
Saint-Jean-Cap Ferrat este poate una din cele mai interesante şi frumoase destinaţii de vacanţă, locul în care aş reveni fără să mă plictisesc ani la rândul.
Este localitatea cea mai apropiată de Nice din cele pe care le-am vizitat în această vacanţă, transportul Nice-Cap Ferrat l-am realizat tot cu autobuzele din Ligne d'Azur, pentru acelaşi tarif de 1 euro.
Când am ajuns în Cap Ferrat soarele începea să strălucească, localitatea este mică şi foarte pitorească, multă linişte, trafic redus, un adevărat paradis...
Localitatea este situată la 138 de metrii faţă de nivelul mării şi are numai 2000 de locuitori, o climă caldă, o plajă minunată şi cea mai azur apă din toate pe care le-am văzut!
În timpul perioadei Belle Epoque, Cap Ferrat era deja destinaţia preferată de vacanţă a elitei mondiale, multe personalităţi veneau aici iarnă să profite devremea caldă şi liniştea acestui loc.
Am vizitat aici Villa Ephrussi de Rothschild(Musee Ile-de-France), o vilă impresionantă cosntruită în stil italian în perioada 1905-1912 de către baroneasă Beatrice Erphrussi de Rothschild.
Beatrice născută la Paris în 1864,a fost soţia prosperului bancher rus-baronul Maurice de Ephrussi, tatăl său un mare colecţionar de artă i-a insuflat acesteia gustul pentru frumos.
La moartea ei în 1934, ea a donat vila şi toate colecţiile de artă Academiei de Arte frumoase, pentru ca mai târziu turiştii să se poată bucura de frumuseţea acestui loc.
Tot aici pentru 11 euro am cumpărat bilete pentru vizitarea Vilei Ephrusii şi a grădinilor exotice din Eze, pe care aveam să le vizităm în cea de-a doua parte a zilei.
La intrarea în vilă veţi primi şi un audio-ghid( pentru vorbitorii de lb.franceză vi-l recomand pe acesta, altfel puteţi opta pentru engleză, germană, italiană, rusă,etc).
Villa este minunată, are două etaje, în interior ajutaţi de poveştile şi informaţiile din ghidul audio veţi descoperi o parte din ceea ce a însemnat viaţa lui Beatrice.
Din vilă nu lipseşte mobilierul antic, vechi picturi , sculpturi, obiecte de artă, cadouri de origine chineză primite de la ambasadori, obiecte de îmbrăcăminte sau podoabă şi o colecţie rară de porţelanuri.
Totul este foarte bine restaurat şi conservat, totul pare o poveste frumoasă, camerele sunt luminoase, diferite, cele mai multe cu vedere la mare.
Dar vizita nu se opreşte aici, la etaj puteţi sta şi admira grădina minunată din spatele vilei de la balconul acesteia, grădină care a fost clasificată de către Ministerul Culturii din Franţa drept una din cele mai notabile grădini ale Franţei.
După ce povestea lui Beatrice s-a încheiat şi i-am admirat vila pe care cu devotament a decorat-o, ne îndrepăm spre cele nouă grădini ale vilei, care ne vor face să iubim şi mai mult acest loc liniştit.
Grădina a fost proiectată sub forma unei corăbii, Jardin a la Francaise, este cea mai întinsă, este cea pe care o admiram de la balconul vilei. Aici la fiecare 20 de minute, fântâna muzicală se mişcă după muzica lui Vivaldi şi este o adevărată încântare să stai în lumina soarelui , să priveşti apa dansând şi să te bucuri de muzică.
Aş fi putut sta aici o zi întreagă fără să simt timpul trecând, însă mai aveam de descoperit încă 8 grădini minunate, diferite, pe care Beatrice le-a gândit pentru vila sa.
La Roserai(Rose Garden) este grădina trandafirilor roz, a căror parfum îmbogăţeşte aerul, din ianuarie şi până în decembrie veţi găsi mereu florile înflorite aici, iar din mai şi până în iulie aveţi cele mai mari şanse de a vă bucura de grădini la potenţialul lor maxim.
Imediat după grădina cu trandafiri veţi pătrunde în Grădina exotică, cu diverse tipuri de cactus şi aloe, urmează apoi grădina provencal - din care nu putea să lipsească levănţica.
Grădina japoneză mi-a plăcut foarte mult, bambus, pagode mici şi un pod de lemn, o mare plăcere pentru iubitorul de Asia din mine.
Urmează grădina de piatră, coloane şi arcade înalte, plante verzi, ne apropiem de grădina florentină cu citrice, grădina spaniolă , care impresionează prin plantele sale aromate şi fântâna sa.
Ultima grădină a fost Sevres Garden, la final nu ştiam ce ne impresionase mai mult, să fi fost mobilierul vilei roz, marea pe care o vedeam de ambele părţi , fântâna cântătoare sau multitudinea de plante din cele 9 grădini.
Este minunat să treci dintr-o grădină în alta, este ca şi cum ai trece dintr-o poveste în altă fără nici un efort, am admirat pasiunea lui Beatrice pentru plante , pasiune care a dat naştere acestei grădini minunate.
Nu puteam părăsi Cap Ferrat fără să ne oprim la plajă, o plajă mică, cu nisip fin şi cu cea mai azur, limpede şi frumoasă apă pe care am văzut-o pe Coasta de Azur.
Oamenii stăteau liniştiţi la plajă la sfârşitul lui octombrie, aerul era cald, soarele strălucea, apa era tentantă....
Cap Ferrat rămâne locul de poveste de pe Coasta de Azur, cel mai liniştit, locul ideal pentru o vacanţă de vară.
Cap Ferrat este foarte aproape şi de Villefranche, localitate la fel de pitorească, pe care probabil o vom vizita în viitoarele călătorii în această regiune.
Alături de Monaco şi Nisa, Cap Ferrat este locul care mi-a plăcut cel mai mult din toate cele pe care le-am vizitat,oamenii erau relaxaţi şi sportivi.
Cap Ferrat m-a fermecat atât de tare, încât îmi doresc să revin cât de curând aici, să revăd apa azur şi să mă plimb pe străzile mici.
Comments