Life in Pictures:Lessons for a better life(14)



Daca saptamana trecuta scriam despre bunavointa si despre importanta pe care eu consider ca o are pentru a stabili relaţii armonioase, de această dată revin cu cateva idei care mi s-au parut utile pentru a schimba putin mediul in care traim.

In ultimele 2 saptamani, printr-o conjunctura profesionala, am avut ocazia sa cunosc o persoana deosebita,care provenea dintr-o alta cultura si prin intermediul careia am invatat cateva lectii destul de importante.

In primul rand bunavointa a contat foarte mult, in sensul ca bazandu-ma pe empatie si reciprocitate, schimbul de opinii a fost foarte interesant.

Mai apoi ar trebui sa spun ca de obicei nu reusesc sa ma inteleg atat de bine cu persoanele pe care le cunosc de putina vreme, insa de aceasta data lucrurile au stat diferit.

De-a lungul timpului am intalnit multe tipologii de persoane, pe unele le-am admirat si am incercat sa invat lucruri care mi-ar fi putut fi utile, iar cu altele pur şi simplu nu am putut comunica.

La persoana de care vorbeam am admirat:relaxarea, politeţea, bunele maniere, capacitatea de a vedea jumatatea plină a paharului în locul celei goale şi atitudinea de a trata în egală măsură pe toţi cei pe care îi întâlnea.

De asemenea am admirat inteligenţa, profesionalismul, capacitatea de adaptare şi bunăvoinţa de a realiza lucrurile astfel încât toată echipa să fie mulţumită şi toţi membrii să fie motivaţi pozitiv.

Consider că este foarte bine să cunoaştem oameni diferiţi, din culturi diferite, cu alte mentalităţi, însă până la urmă lucrurile importante, cele care fac lucrurile să meargă sunt universale indiferent de cultură.

De exemplu în ceea ce-i priveşte pe chinezi, eu admir mult motivaţia lor imensă de a reuşi în viaţă, căldură cu care îi întâmpină pe cei pe care îi întâlnesc şi politeţea lor.

În concluzie m-am bucurat mult să văd că lucrurile pot funcţiona foarte bine şi fără acuzaţii sau un control exagerat şi că mai există oameni, care trăiesc relaxat, sunt empatici, calzi şi optimişti.

Şi aşa normalitatea mea se redefineşte într-un mediu care pare a pune accentul numai pe competiţie, egoism şi lipsa de valori.

P.S.: Voi ce credeţi?

Comments

pandhora said…
interactiunea cu oameni diferiti prin menatalitate,cultura,educatie, este cea mai sigura lectie prin intermediul careia invatam ca doar noi suntem propriile noastre bariere...
Anonymous said…
E mai mult decât provocatoare tema aleasă şi mulţumesc pentru asta.
Îmi amintesc de-un polonez, Stanislaw Jerzy Lec care ne sfătuia să dăm maâna cu cât mai mulţi oameni. În cel mai rău caz va creşte consumul de săpun.
Bună ANA!
Superbă melodia!
Seară excelentă!
Te pup.
Max Peter said…
Pe undeva relaţie între două persoane s-ar putea compara cu tehnicile de negociere. Până ajung să se cunoască , persoanele ar trebui să lase câte puţin de la ele, să tatoneze, să "înainteze" cu paşi mărunţi. Buna credinţă este subînţeleasă aici.
Costin Comba said…
Este frumos sa traiesti mereu intr-o stare de euforie, de liniste interioara, dar pentru asta ne trebuie mult timp sa ne cunoastem pe noi insine.
ANA MARIN said…
@Pandhora:Ai dreptate.Multumesc pentru vizita.
@Atdoru:Interesant sfat,dar imi place.
@Elena:Multumesc.Te pup!
@Max Peter:Foarte bine subliniat.
@Costin Comba:Mi se pare putin imposibil sa pastrezi starea de euforie de care vorbesti, dar sa apelezi la ea din cand in cand e chiar necesar.