Despre tao ....


In "Elemente de taosim" M.Palmer prezinta sub forma unor legende si povesti inceputurile taoismului , de la ideea de saman si pana la prezentarea celor mai importani reprezentanti ai acestei ideologii.
"Tao il creeaza pe Unul/ Unul il creeaza pe doi/Doiul il creeza pe trei/Iar trei creeaza toate lucrurile"
Trei reprezinta cele 3 principii ale existentei:respiratia, spiritul si esenta vitala, doi= yin si yang, iar unu este originea vietii=qi, energia pura care se afla in cap.
" A fi jad este foarte rar, deci important, in timp ce fiind ca oricine altcineva esti precum nisipul comun."
"Cea mai lunga viata dureaza 100 de ani, si nici un om din 1000 nu traieste pana la aceasta varsta. Sa presupunem ca totusi exista unul care traieste. Jumatate din acest timp este ocupat de copilarie si senilitate. Jumatate este pierduta cu suparari, durere, boala.As spune ca din cei 10 sau mai mult care ii raman, un om abia daca traieste o ora in care sa fie multumit si liber de griji permanente. Atunci care este scopul vietii? Viata este doar pentru a te bucura de frumusete si bogatie, sunet si culoare. Dar nu-ti poti intotdeauna sa-ti permiti frumusetea si bogatia. Ne framantam cu ceea ce e bine si ce e rau pentru mintea si trecutul nostru, lipsindu-ne de fericirea perfecta a anilor in trecerea lor si nu putem fi liberi nici macar timp de o ora. Care este diferenta dintre aceasta situatie si aceea de a fi legat cu 2 randuri de lanturi intr-o inchisoare interiora?"(Lieh Tzu)

Comments

Anonymous said…
Pare interesanta, imi pare rau ca nu am putut sa o iau sa o citesc si eu dar timpul nu e pierdut...

Popular Posts