Cheri





"Soarele amiezii pătrunse în camera roz, prea încărcată şi cu un lux vetust-dantele duble la ferestre, tapet de mătase imprimat cu petale de trandafiri pe pereţi, lemnărie aurie, veioze în roz şi alb, mobilă veche acoperită cu mătăsuri moderne....Oglinzile şi obiectele masive din argint căpătau lumina generoasă a zilei şi reflexele verzi ale copacilor de pe bulevardul Bugeaud"- Colette Cheri(1920).
Collete(1873-1954)a aparţinut generaţiei lui Proust, Gide şi Claudel, iar în 1945 a fost prima femeie aleasă în Academia Goncourt.
Cheri prezintă povestea dintre Lea de Lonval, curtezana celebră pentru frumuseţea sa şi Fred Peloux(Cheri) care are cam jumătate din vârsta sa. Din păcate povestea nu are un final fericit, chiar dacă la acea perioadă căsătoriile cu un mare decalaj de vârstă nu erau un lucru foarte rar.
În acest caz nu diferenţa de vârstă ar fi cauza despărţirii, ci dorinţa de îmbogăţire şi asigurarea unui trai călduţ şi confortabil .
Această carte îmi aminteşte din ce în ce mai mult de " Dama cu camelii" a lui A.Dumas -fiul, sunt destule asemănări între ele: personajele feminine curtezane, epoca cam asemănătoare, cu diferenţa că în Cheri nu moare nimeni, dar nici dragostea nu e atât de mare:)
Filmul este de această dată foarte fidel cărţii, singura deosebire se referă la faptul că întâmplările nu respectă ordinea din carte, decorurile sunt impresionante, actorii sunt expresivi(Michelle Pfeiffer , Rupert Friend).
Atât cartea, cât şi filmul merită citite/văzute, ambele abundă în detalii vizuale(imagini, culori) şi readuc la viaţă o epocă mai mult decât interesantă, care pe mine mă încântă de fiecare dată:)

Comments

Popular Posts