Les yeux bleus, cheveux noirs




"Ea se uită la cameră prin mătasea neagră, fără a-şi fixa ochii pe ceva, ca şi cum ai privi aerul , vântul. Fără a se cunoaşte oamenii în căutare se recunosc" - Marguerite Duras
Citatul e extras din romanul "Ochi albastrii, parul negru" al lui Marguerite Duras, un roman scurt dar deosebit de interesant si captivant.
Romanul e construit in jurul a doua personaje ( ea si el) care in aparenta nu se cunosc, dar din curiozitate si plictiseala se vor descoperi pe parcurs( de aici " fara a se cunoaste, oamenii in cautare se recunosc").
Cam toata povestea se desfasoara intr-o camera parasita situata la malul marii, in care personajele vin noaptea si pleaca dimineata. Culorile care predomina pe aceasta scena improvizata sunt alb, negru si albastru, sugestive si suficiente in acelasi timp.
Personajele sunt libere sa comunice, sa se ascunda, sa se descopere, sa vina si sa plece, sa-si aleaga o finalitate.
In concluzie e un roman ce se imbina cu teatrul( pe alocuri apar anumite indicatii scenice care ar fi utile in cazul unei puneri in scena a actiunii) , un roman usor de citit , care creeaza imagini si sentimente unice, reale, dureroase pe alocuri.
Poate ar merita citit in special de aceia care decid mereu sa limiteze totul in jurul lor.......

Comments

Popular Posts