La tete Haute(2015)


La Tete Haute(2015) este un film foarte bun, pe care l-am vazut in aceasta saptamana in cinema si care intra in top 3 filme franceze preferate.( alaturi de Les Intouchables si Ensemble c'est tout)
Nu aveam asteptari inainte sa vad acest film, il alesesem pentru ca era un film francez , o drama.
E fara indoiala cel mai bun film pe care l-am vazut in acest an, a fost prezentat in deschiderea festivalului Cannes in 2015.
Lasand la o parte toate defectele pe care francezii le au, in ceea ce priveste filmele, cel mai adesea realizeaza filme foarte bune inspirate din realitate.
Iar acesta nu face exceptie. Malony(Rod Paradot) este un tanar de 16 ani, care si-a petrecut copilaria fara a avea parte de dragostea materna, mai mult in grija consilierilor desemnati de judecatoare(Catherine Deneuve).
Malony este un copil dificil, agresiv, care nu merge la scoala, fura masini si se plimba fara a avea permis de conducere.
Malony va sta la inceput 6 luni intr-un centru de reeducare, intr-o zona de munte, unde alaturi de alti adolescenti ca el si ajutat de cadrele de acolo va incerca sa-si stapaneasca agresivitatea, sa-si inteleaga emotiile si sa-si ocupe timpul cu activitati utile.
Revenind in mediul din care a fost scos, Malony va incepe sa aiba aceleasi preocupari, iar faptul ca il ia pe fratele sau mai mic dintr-un centru de ingrijire si pleaca cu o masina furata, ii aduce pedeapsa de 6 luni intr-o inchisoare de minori.
Aici este ajutat de consilierul sau(Benoit Magimel) si se gandeste serios la sarcina prietenei sale Tess. 
Dupa perioada petrecuta in inchisoare ,Malony se va schimba, se mobilizeaza sa munceasca pentru a avea grija de Tess si copilul lor.
Este foarte interesanta transformarea lui Malony, de la o persoana inchisa si agresiva, la o persoana sociabila, datorita afectivitatii pe care Tess i-a aratat-o. Desigur la inceput se revolta chiar si asupra atentiei pe care o primeste, nu se considera demn de ea.
Este destul de dur sa privesti cum depravarea de dragoste si atentie, mai ales din mediul familial, pot avea asemenea efecte asupra formarii afective a unui copil.
Prin urmare uneori avem nevoie doar de putina atentie, dragoste si empatie pentru ca lucrurile sa se desfasoare normal.
Este un film dur, dar care aduce in atentie grija pe care sistemul din Franta o are pentru copii aflati in situatii dificile, indrumarea care le este oferita, grija pe care judecatorii, consilierii, avocatii si pedagogii o au pentru ei.




Comments

Popular Posts