The Human Body & Comorile Chinei


Week-end-ul trecut, după concertul Andrea Bocelli, a venit vremea să ajung la  2 expoziţii pe care îmi doream de ceva vreme să le văd.
Încep cu oarecum controversta The Human Body de la Antipa, expoziţie deschisă pe 22 martie şi care se va încheia pe 30 iunie, marti-duminică, orele 10-20.
Controversa provine de la originea corpurilor expuse în această expoziţie, organizatorii susţin că acestea au fost donate, nerevendicate şi moartea a survenit din cauze naturale. Cei care contestă această expoziţie susţin că de fapt corpurile provin de la oameni închişi în lagărele chineze...
Corpurile umane au fost conservate prin tehnica plastinaţiei, prin care ţesutul uman este conservat definitiv prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid.
Expoziţia curpinde 9 galerii , care prezintă: sistemul osos, nervos, muscular, respirator, etc. Am petrecut aproximativ o oră şi jumătate la această expoziţie, excluzând provenienţa corpurilor şi implicaţiile sale morale, poate fi o experienţă educativă şi diferită.
Tariful-60 de lei este destul de ridicat, interesante mi s-au părut: sistemul osos, nervos şi muscular, dar şi plămânii unui fumător. Ar trebui să vă aşteptaţi la o expoziţie cu un grad ridicat de real, vizual este incredibilă.

A urmat apoi Comorile Chinei -Muzeul Naţional de Istorie a României(Victoriei 12), deschisă în perioada 30 aprilie- 1 august 2013, marţi-duminică,orele 10-18.
Pasiunea şi legătura mea trecută cu civilizaţia chineză au fost motivaţia pentru a nu rata această expoziţie.
Organizatorii susţin că este cel mai amplu demers cultural şi cea mai mare expoziţie organizată de China într-un muzeu din România.
Elementul central îl reprezintă cei 4 soldaţi chinezi de teracotă, sincer mă aşteptam să aducă un număr mai mare.
Veţi mai vedea lănci, săbii, discuri de jad, animale din teracotă, vase din diverse perioade, vaze, obiecte de podoabă.
Preţul de 25 de lei pentru această expoziţie include şi vizitarea altor expoziţii temporare sau Tezaurul istoric.
Dintre cele două expoziţii am fost mai încântată de Comorile Chinei, însă aceasta este o alegere pur subiectivă.




Comments