Un atlas al dorinţelor zadarnice- Anarudha Roy


Un atlas al dorinţelor zadarnice este unul din romanele care te captivează prin intermediul culorilor şi aromelor multiple , cu care numai India poate vrăji un european.
Financial Times descrie foarte bine atmosfera acestui roman:" O scrisoare de dragoste adresată unei Indii acum dispărute, o ţară a inocenţei şi a nopţilor de vară îmbălsămate de mirosul iasomie".
Romanul are 3 părţi cu titluri sugestive: Casă înecată,Fortul năruit şi La malul apei.
Povestea începe în anul 1907, când Amulya Babu înfiinţează o fabrică în Songarh, un oraş mic şi liniştit, foarte diferit de capitala aglomerată din care provenea. 
Se mută aici cu soţia sa Kananbala şi cei doi fii, sperând că va obţine succesul mai rapid, iar oraşul se va tranforma în scurt timp într-un loc mai animat.
În schimb, această schimbare nu-i va aduce nimic bun, totul pare să rămână neschimbat cu trecerea timpului, soţia sa se plictiseşte departe de familie, se înstrăinează unul de celălalt, iar în final aceasta se va retrage în lumea ei.
Nici fiul său Nirmal nu va fi scutit de ghinion, soţia acestuia Shanti însărcinată cu o fetiţă va deceda la naştere în timp ce se afla în capitală în vizită la tatăl său, când casa lor este surprinsă de inundaţii.
Amulya Babu a avut grijă în timpul vieţii de Mukunda, un copil din flori al unei fete din acel oraş, care va trăi la orfelinat până când Nirmal îl va lua în casa tatălul său după decesul soţiei sale.
Tot acum o aduce din casa socrului pe fiica sa Bakul, iar de cei doi copii va avea grijă o verişoară mai îndepărată,Meera. Nirmal se apropie treptat de Meera, însă lumea cu regulile stricte din care făceau parte îi va despărţi.
O dată cu plecarea Meerei, va pleca la studii şi Mukunda pentru a-l despărţi de Bakul, acesta ajungând în capitală.
Aici se va descurca lucrând şi întâlnind diverse persoane, la un moment dat se va căsători, însă viaţa sa se schimbă în momentul în care trebuie să-şi determine fosta familie să-şi părăsească casa.
Astfel o reîntâlneşte pe Bakul, sentimentele uitate pe care le avea pentru ea  reapar, va cumpăra casa lor pentru a nu fi aruncaţi în stradă. Tot acum este părăsit de soţia sa, care pleacă cu fiul lor.
Finalul îl găseşte pe Mukunda neliniştit, deoarece aflase că Bakul s-ar putea căsători, dar o reîntâlneşte pe aceasta în casa bunicului ei, pe care nu dorea să o vândă unor rude.
Acum lucrurile şi sentimentele se lămuresc, cei doi prieteni din copilărie sunt iar împreună şi măcar una din toate poveştile din carte se termină mai optimist.
Povestea este interesantă şi captivantă, personajele sunt bine conturate, cititorul regăseşte o Indie de mult apusă, o lentoare magică în micul orăşel de provincie şi mult zgomot în capitală, culori, arome şi mirodenii.
"Mi-a cercetat palma îndelung...Era încreţită, dezordonată,plină de cruci şi linii lungi care o despicau în două.O adevărată hartă. Ce răuri de voinţă, ce munţi de ambiţie!Palma ta este un atlas al dorinţelor zadarnice."
"Nu simţeam decât că, în cele din urmă,viaţa venise plutind pe râu şi mă găsise."

Comments