Saturday, November 28, 2009

Le concertLe concert este un film care cu siguranta nu trebuie ratat!
In primul rand este foarte diferit de multe filme aparute de curand, este o imbinare foarte reusita de comic si real...
Apoi,distributia este pe masura, o parte din actori sunt rusi(Aleksei Guskov), o parte francezi, iar umorul si buna dispozitie sunt garantate.
Subiectul este inedit si pleaca de la un fapt real(insa aici sfarsitul nu este la fel de reusit ca cel al filmulului si nu mai este vorba de Franta , ci de Hong Kong): o falsa orchestra a mareului teatrul Balsoi pleaca sa recucereasca Parisul:)
La sfarsitul filmului, pentru mai bine de 12 minute se interpreteaza din concertul pentru pian al lui Tchaikovsky, scene care-ti dau o senzatie deosebita!
Mai trebuie mentionat ca regizorul este Radu Mihaileanu, iar din orchestra care a realizat partea finala au facut parte si muzicieni romani.
Este intr-adevar un film reusit, in a carui profunzime reusesti sa te pierzi, care te lasa fara prea multe cuvinte pe sfarsit, dar cu o senzatie fantastica de admiratie pentru produsul final!
Numai cuvinte de lauda pentru Le concert!!:)
P.S. Noiembrie Books: Foc in pavilionul de ceai-Ellis Avery, Oana Pellea-Jurnal(great one), M.Keynes-Un tip mortal(:)), J.K.Toole-Biblia de neon(?);Iubire la suprapret


Noiembrie Film: Coco Avant Chanel, 300, Gamer(GB), Le concert(lovely);


Noiembrie Teatru: In piata Vladimir


Noiembrie Music:


Noiembrie Words: "E complexata epoca ce crede ca se poate salva prin forma. Cautam, ca nebunii, totul in forma, in formele caselor, forma teatrala, muzicala. Traim dupa tipare formale!"(O.Pellea)

Thursday, November 19, 2009

Gamer
Gamer is the latest movie i've seen today at Scala and it was quite interesting and different.

It was a little strange because i was used to see Gerard Butler in comedies( such as "The Ugly Truth" or "P.S. I love you"). I was also to surprised to find out that few people recognized him when i told them about the movie(what a pity!).

So, Gerard Butler , who is my new favourite actor:), is a player in a surviving game, controlled by a 17-years old kid. He has to survive to 30 battles, the movie presents the last 3 and his escape to rescue his family.

The story wasn't that difficult or surprising, only the idea of living people controlling other living people in computer games or social networks, that was probably the surprise.

Then, i really liked the music and the special effects, it's a quite "moving "film and you don't have enought time to get bored in 98 minutes of watching.

And coming back to where i started, i really chose that movie for the main actor, who wasn't a dissapointment:), was quite good for the play.

Probably in December in our cinemas is going to be released Low Abiding Citizen, whose's trailer i've already seen and the movie seems more interesting than the so called SF Gamer.

It seems like Gerard Butler decided to take a little break from the comedies and show us that he can still be a taugh guy. He did it !:)P.S.: I have just seen 300, which is very good, the same GB...!


Wednesday, November 18, 2009

In Piata Vladimir


În Piaţa Vladimir a fost o piesă foarte interesantă, care a avut premiera astăzi la 19:30 la teatrul Nottara.
Este povestea Verei şi a lui Pasa , care trăiesc la mai bine de 50 de ani în sărăcie şi lipsuri, iar povestea lor începe cu reîntâlnirea din piaţa Vladimir din Sank-Petersburg.
Dacă la început ambii se eschivează în a-şi mărtusiri condiţia, vor ajunge mai apoi să povestească cu destule detalii diferite întâmplări familiale triste.
La un moment dat, spre sfârşit ajung să se şi căsătorească, dar oarecum predictibil fericirea lor nu durează, sărăcia e mai puternică, îi desparte provizoriu, iar piesa se încheie cu moartea lui Paşa.
Probabil că nu pare o piesă prea veselă, însă a fost uneori comică, alteori dureros de adevarată. Decorul a fost în concordanţă cu piesa, nu lipseau afişele ruseşti, vodka, ceaiul sau plăcintele cu varză...:)
Distribuţia a fost: Emil Hossu şi Luminiţa Gheorghiu, doi actori foarte talentaţi, iar piesa i-a aparţinut Ludmilei Razumovskaia.
Deasemenea cadrul în care a fost jucat inspira o oarecare informalitate, o sală destul de mică cu doar 100 de locuri( eu am avut locul 100, care nu a fost ultimul, ci pe antepenultimul rand?!), efecte vizuale interesante.
Nu a lipsit nici muzica rusească:), nici atmosfera aceea de care incercăm să uităm caăa existat, personajele în schimb erau foarte politicoase în adresare...
Nu au lipsit nici piesele cu Vitas:), iar la sfârşit după cum era normal flori şi mai bine de 5 minute de aplauze. Într-adevăr a fost o premieră reuşită!

Wednesday, November 11, 2009

Coco Avant ChanelCoco Avant Chanel a fost un film foarte interesant care cu siguranţă nu trebuie ratat ! Povestea s-a dovedit a fi captivantă, epoca e foarte bine redată , iar Audrey Tautou face din nou un rol foarte bun.

Nu e loc de plictiseală în cele 100 de minute de film, iar filmul ar putea fi foarte bine comparat cu La vie en rose(câştigător de Oscar), singura deosebire fiind faptul că personajul principal nu mai e mult celebra Edith Piaf, ci Coco...

Poate că înainte de acest film aveam o imagine diferită despre creatoarea Chanel, însă se pare că ea avea un talent nativ de a combina culori(mai mult neutre) şi materiale, de a crea lucruri elegante, lejere de purtat şi plăcute vizual.

Tocmai acest spirit, acestă simplitate pentru acea perioadă s-a perpetuat, iar astăzi hainele prezentate de Chanel urmează aceeaşi linie şi încântă prin aceeaşi eleganţă.

Coco a plecat de la meseria de croitoreasă şi a ajuns cunoscută într-un Paris în care la acea vreme opulenţa era omniprezentă.

Sfârşitul filmului e oarecum trist, dar cel mai adesea aşa se întâmplă, Coco şi-a urmat calea susţinută în principal de Boy, care i-a înţeles talentul şi viziunea, dar dificultăţile materiale şi mai apoi moartea lui Boy le grăbeşte despărţirea.Tuesday, November 03, 2009

Iubire la suprapret
"Este sfârşitul poveştii şi nu ştiţi asta. El este acolo în picioare, în faţa ferestrei şi vă supără că stă în lumină. Nu pe el îl vedeţi, ci ziua pe care o împiedică să intre.Aşa începe....Apoi , de îndată, tăcerea.Nu ştiţi când s-a întâmplat.De cât timp. Credeaţi că nu ar fi posibil.Cunoaşteţi capcanele, cotidianul , alergătura.
....Oare asta a început încă din prima zi? Se spune că sfârşitul e scris la început....."
Iubire la suprapret(B.Giraud) este o carte pe care îmi doream de mult timp să o citesc, care aparent nu are nimic nou sau special.
Cartea e o colecţie de 11 povestiri, destul de scurte, dar cu mult substrat: Sfârşitul poveştii, Vara aşteptării, Ziua şi noaptea, Ce le spunem copiilor, Îmi lipseşti deja, Locul potrivit, Obişnuinţa, Când am împlinit 10 ani, Văduvele, Obiectele, Timpul a trecut.
Cred că am terminat-o în maxim 2 ore, poveştile sunt foarte diferite, un singur lucru le leagă şi anume golul şi tristeţea care rămân în urma diverselor despărţiri.
Nu e o lectură prea optimistă, e doar evocarea unui sfârşit aşa cum e el văzut de diverse personaje, care sunt puse în situaţii variate, pe care şi le asumă sau nu.
Probabil că autoarea are dreptate când spune că sfârşitul e scris la început, ei bine nu forma finală ci doar se trasează anumite traiectorii, care în timp se modifică mai mult sau mai puţin.
Personajele alese provin din medii diferite din Franţa, dar toţi resimt despărţirea şi golul pe care îl lasă, până la urmă unele lucruri au efecte universale indiferent de mediul de provenienţă, stare materială,etc.
Este o lectură pe care o recomand, pentru că este interesantă, pentru că ne reaminteşte lucruri pe care le ştim , dar uităm să le aplicăm, pentru că uneori e nevoie să-ţi reamintească cineva că majoritatea poveştilor n-au happy ending, ci doar un ending care devine baza unui nou început!
P.S.:Happy birthday, Raphael!:)

Sunday, November 01, 2009

F1 Abu Dhabi

S-a încheiat sezonul 2009 prin cursa de la Abu Dhabi din acest sezon. A fost poate cel mai interesant circuit din sezon şi poate in următoarele care vor urma, iar cursa a fost câştigată de Vettel, care devine astfel vice-campion mondial:).
Este urmat pe podium de Webber şi Button, Raikonen termină pe 12, Alonso pe 14, Fisichella pe penultimul loc, iar Hamilton a abandonat după max. 5 tururi.
Cursa nu a prezentat multe surprize la capitolul spectacol , nu au fost multe ieşiri în decor, doar o mică întrecere între Webber şi Button în ultimele 3 tururi.
Brawn a terminat campioană mondială la constructori şi piloţi, pe 2 la ambele categorii Red Bull, iar pe 3 la costructori McLaren, urmat la o diferenţă de numai 1 punct de Ferrari(! :()...
Raikonen termină pe 6 la piloţi, Hamilton pe 5, Alonso pe 9, iar Massa pe 11...., iar Barichello(normal pe 3!).
Sezonul 2009 a fost interesat, cu destule scandaluri şi peripeţii,cu un nou preşedinte FIA(Jean Todt).
O să revin cu un post referitor la calendarul noului sezon 2010....:)